Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Altın madenleri için kapanma tehlikesi

Altın madenleri için kapanma tehlikesi

Ekonomi Haberleri

Altın fiyatlarındaki düşüş, altın madenleri için kapanma tehlikesi oluşturdu. Fiyatlarının artmaması altın madenciliğine büyük darbe vuracak.

Altın fiyatlarındaki düşüş, altın madenlerini kapanma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Dünyada altın başta olmak üzere bakır, kurşun, çinko ve gümüş arama faaliyetleri son bir yılda yaklaşık yüzde 50 azaldı. Gelecek dönemde altın fiyatlarının artmaması halinde altın madenciliğinin büyük problemler yaşayacağı belirtiliyor. Altın Madencileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Akdur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 Kasım sonu itibariyle Türkiye'nin 271 ton altın ithal ettiğini belirterek, yıl sonu altın ithalatı faturasının yaklaşık 12 milyar dolar olacağının tahmin edildiğini söyledi. Geçen yıl Türkiye'de madenlerden 29,5 ton altın üretildiğini anımsatan Akdur, 2013 yılı altın üretiminin 33 ton olmasını beklediklerini belirtti. Son dönemde altın fiyatlarının düşmesi ve maliyetlerin artmasının altın madenciliğine olan ilgiyi azalttığını anlatan Akdur, altın fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Avustralya, Kanada, Afrika ve ABD'de bazı altın madenlerinin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını kaydetti.
Dünyada altın başta olmak üzere bakır, kurşun, çinko ve gümüş aramalarında son bir yılda yaklaşık yüzde 50 azalma yaşandığını ifade eden Akdur, buna son dönemde maden fonlarında yüzde 56, maden aramalarında yüzde 55, yeni altın rezervlerinde ise yüzde 45 oranında azalmanın neden olduğunu vurguladı.
Gelecek dönemde altın fiyatlarının artmaması halinde altın madenciliğinin büyük problemler yaşayacağını ifade eden Akdur, şöyle konuştu: "Türkiye'de de bazı projeler, fiyatların düşmesi nedeniyle ekonomik olmadığı için askıya alındı. Yatırımcıların da ilgisi azaldı. Fiyatlardaki düşüş nedeniyle son 20 aydır altın madeni aramaları için harcanan fonlarda önemli azalmalar yaşandı. Yeni arama bütçelerinde önemli düşüşler yaşanırken daha önce yatırım yapılabilir konumdaki bir çok proje de askıya alındı. Bunun da nedeni, fiyatlar yüksek iken 1 ton kayada bir gram altın olan kaynaklar ekonomik olarak işletilebilirken, fiyatların düşüşe geçmesiyle birlikte artık bunun ekonomik olarak mümkün olmamasından kaynaklanmaktadır. Fiyat düşüşü aynı zamanda dünyada borsaya kayıtlı bazı altın şirketlerinin hisse senetlerinin değerlerinin düşmesine de yol açtı."
Dünyada bir ons (31,1 gram) altının maliyetinin ortalama 1.250 dolara kadar yükseldiğini ifade eden Akdur, "Bu nedenle bazı madenler spot piyasadaki altın fiyatlarının altında üretimlerini sürdürürken bazılarının maliyeti altın fiyatlarının üstüne çıkmış durumda. Otoritelere göre 1 ons altının maliyeti 1300 dolara çıkarsa bu altın için sürdürülebilir bir fiyat olamaz" diye konuştu.
Türkiye'de 136 ton altın çıkarıldı
Türkiye'de 2001 yılında başlayan altın üretimi, her geçen yıl artıyor. 2001 yılında 1,4 ton ile başlayan altın üretimi, 2006'da 8 ton, 2008'de 11 ton, 2009'da 14,5 ton, 2012 yılında ise 29,5 tona yükseldi. Böylece altın madenciliğinin başladığı 2001 yılından 2012 yılı sonuna kadar Türkiye'de üretilen altın miktarı 136 tonu geçti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...