Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Sıfırcı hocalara inat Türkiye'nin reytingi yükseliyor

Sıfırcı hocalara inat Türkiye'nin reytingi yükseliyor

Ekonomi Haberleri

Kredi kuruluşları uydurma bahane ile not kırdıkça yabancının Türkiye'ye ilgisi artıyor.

Türkiye'nin kredi notu görünümünü 'negatif' olarak açıklayan 'sıfırcı hoca' Moody's'e inat, yatırım yatırımlar patladı. Ülkelere gerçeği yansıtmayan notlar verdiği için 'sıfırcı' tabir edilen Moody's, önceki hafta Türkiye'nin notunu 'yatırım yapılabilir' seviyede tuttu ama "siyasi belirsizlik var" diyerek görünümü "negatife" çekti. Bu belirleme ile, "Türkiye'ye yatırım yaparken risklere de bakın" mesajı vermiş oldu. Ancak Moody's'i dinleyen olmadı. 2013'te 12.5 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım gelen Türkiye'ye talep hiç kesilmedi. Seçimlere kadar geçen 3 aylık sürede 2.3 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım geldi. Seçimler tamamlanıp, iktidar partisinin yüzde 45.5 ile lider bitirdiği görülünce, "istikrarın teyidini" bekleyen yatırımcılar harekete geçti.
Daha geçen hafta Türkiye'de gerçekleştirilen "İstanbul Uluslararası Yatırım Zirvesi"ne, Körfez ülkelerinde 500 milyar doları yöneten dev fonların dev yöneticileri katıldı. Bu zirvede 20 ciddi ortaklık görüşmesinin gerçekleştirildiği belirtilirken, yatırım ajanlarının yetkilileri, "Birkaç haftaya kadar 2 yeni ortaklık haberi açıklanır" diyerek görüşmelerde sona gelindiğini açıkladı. Ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Körfez ülkelerinden yabancı fonların Türkiye'de birçok sektörle ilgilendiklerini söyledi. Yıldız, sadece enerji ve inşaatta değil, ulaştırma ve gıdada da Türk şirketlerine yabancı sermaye ilgisinin arttığını ifade etti.
Bakan Yıldız'ın açıklamasının ardından gözler, yüzde 15'ine 200 milyon dolar teklif edilen Şahin Sucukları'na yöneldi. Kayserili şirkete Orta Doğu'dan bir teklif olduğu, bu teklifin duyulmasından sonra ABD'den bir yatırımcı şirketin de hisse alım talebinde bulunduğu belirtildi.
Dün, Tekirdağ'da bulunan Avrupa Serbest Bölgesi'nde Airbus A380'in parçalarının üretileceği 15 milyon dolarlık fabrika yatırımının temeli atıldı. Yine dün, Tayvan'dan "Ortaklık yapıp Avrupa ve Orta Doğu'ya güç birliği ile gidelim" teklifi geldi. nbsp;
Öte yandan Araplar ve Japonlar, ortaklık için Türk şirket arıyor. Sadece 120-130 Japon firmasının gıda sektörüyle görüşmeler yaptığı, yatırım ajansları tarafından ifade ediliyor.


1- DEV SATIŞ
ABD ve Orta Doğu'dan iki şirket Şahin Sucuk için kapışıyor

Geçtiğimiz yılın son aylarında Kemal Kükrer, Tukaş, Yörsan, Moova gibi markalarda yabancıya hisse satışının ardından Kayseri'de 1923 yılından bu yana faaliyet gösteren Şahin Sucuk markası için yatırımcılar yarışmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde Şahin Sucuk'un yüzde 15'i için Orta Doğulu bir şirketin 200 milyon dolar teklifinin ardından pazarlık alevlendi. Bu haberin duyulmasının ardından ABD'den yatırım danışmanı bir şirket de Şahin'in kapısını çaldı. Görüşmeler devam ettiği için detay vermeyen Şahin Sucukları CEO'su Salih Fazlıoğlu, hem Türkiye hem Kayseri, hem şirkete maksimum faydayı sağlamak amacında olduklarını söyledi. Gıda sektörüne yönelik son dönemdeki yabancı ilgisini değerlendiren Türkiye Süt Et Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Murat Yörük, "Fonlar Türkiye'de ortak arıyor. Çünkü hem pazardan pay almak, hem de Türkiye üzerinden Orta Doğu'ya geçiş kolaylığını elde etmek istiyorlar. Bunu fark eden Arap şirketleri deyim yerindeyse fellik fellik Türk firması arıyor" diye konuştu. Gıda firmalarına ortak olmanın avantajına dikkat çeken Yörük,?"Gıda, diğer sektörler gibi değil. Hammaddeyi ithal etmek yok. Türkiye'de üretiliyor. Nüfus dinamik, sınırlarımızda yüzmilyonlarca tüketici var" diyor. Yörük, 120-130 Japon firnmasının da gıda sektörü etrafında dolandığını, her an yeni ortaklık haberlerinin gelebileceğini ifade etti. Geçtiğimiz yılın son döneminde Kemal Kükrer'in yüzde 50'si 60 milyon lira bedelle Japon Ajinomoto'ya, Yörsan'ın yüzde 80'i Dubaili Abraaj Capital aracılığı ile Dairy Fresh'e, Namet'in azınlık hissesi Investcorp'a satıldı. Moova ise yerli ve yabancı ortaklık görüşmesi için İş Yatırım'a yetki verdi.


nbsp;Sıfırcı hocalara inat Türkiye'nin reytingi yükseliyor
Temel atma töreninde Airbus CEO'su Elmar Lütjen, ASB Başkanı Kemal Şahin ve Flamm Başkanı Frieder Flamm bir araya geldi.

2- AIRBUS'A PARÇA BİZDEN GİDECEK

Avrupa'nın en önemli uçak teknolojisi üreticilerinden Flammaerotec, sadece dünya devi Airbus'a üretim yapmak için Türkiye'de fabrika kuruyor. Şirket, Şahinler Holding çatısı altında Çorlu'dadaki Avrupa Serbest Bölgesi'nde (ASB) 15 milyon euro yatırımla kuracağı fabrikanın temeli atıldı. 300 kişinin çalışacağı fabrikada Airbus'un 850 yolcu kapasiteli 2 katlı uçağı A380 için montaj ve kalıplama gibi modül üretimi yapılacak. Üretilen parçalar Almanya'da ihraç edilecek. Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, teknoloji ihraç eden bu yatırımla Türkiye'de arzu edilen uçak sanayine bir tuğla daha ekleneceğini dile getirdi. Flamm Holding Yönetim Kurulu Başkanı Frider Flamm, Türkiye'de 13 yıldır üretim yaptıklarını, ikinci fabrikalarını ASB'ye kurduklarını belirterek, "Dünya genelinde 7 fabrikada üretim yapıyoruz. 8. yatırımımızı yaparken Türkiye'yi seçtik. Çünkü nitelikli çalışan ve güçlü profesyoneller bu ülkede" dedi. Airbus Üst Düzey Yöneticisi Elmar Lütjen de, 10 yıldır Flamm ile stratejik partner olduklarını, Airbus'un son ürünü A380'in önemli parçalarının burada üretileceğini söyledi. Uğur Küçük TEKİRDAĞ



3- nbsp;İŞ BİRLİĞİ TEKLİFİ
Tayvan, Avrupa ve Orta Doğu için Türkiye'yi ortak istiyor
"Asya Kaplan" olarak anılan Tayvan, Türkiye ile 1.8 milyar dolar olan ticaret hacmini artırmayı hedefliyor. Tayvan Ticaret Merkezi İstanbul Ofisi Direktörü Patty Yen "Tayvanlılar, hem Avrupa'ya hem de Ortadoğu'ya açılmak için Türkiye'yi kullanabilir. Bu pazarlara birlikte açılabiliriz. İki ülkenin de güçlü olduğu alanlar var. Örneğin Tayvan'da makine, bilişim sektörü, elektronik ürünler, otomobil parçaları sektörü kuvvetli. Türkiye'deki otomobil sanayisi, tekstil, tarım gibi sektörler güçlü. İki ülkenin kuvvetli olduğu sanayileri birleştirerek, diğer pazarlara açılabiliriz. Tayvan'da teknik olarak tekstil sanayisi güçlü. Türkiye'de de öyle. Birlikte yeni ürün üreterek, Avrupa pazarına girebiliriz" diye konuştu.






CANAN ERASLAN / TÜRKİYE GAZETESİ
Haber/ANALİZ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...