İyi ki kuş gribi oldu! Dert servete döndü

İyi ki kuş gribi oldu! Dert servete döndü

Ekonomi Haberleri

Gedik Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Osman Gedik, 'Kuş gribi, tavukçuları toparladı, büyüttü, kalitemiz, kapasitemiz arttı Artık Avrupa'dan daha iyiyiz" dedi

Dünyada 2005 yılında ortaya çıkan ve Türkiye'yi de etkisi altına alan kuş gribi, kanatlı hayvan sektörünü bitirme noktasına getirmişti. Salgın sebebiyle çok sayıda kişi ölmüş, milyonlarca hayvan itlaf edilmek zorunda kalmıştı. Üreticiyi perişan eden dert, doğru adımlarla servet oldu. Uşak'ın Eşme ilçesinde kurduğu fabrikada Türkiye'ye ve dünyanın 16 ülkesine et satan Gedik Piliç'in Yönetim Kurulu Başkanı Osman Gedik "İyi ki kuş gribi yaşandı" diyor. Gedik şunları söylüyor: "Salgın, tavukçuları derledi toparladı, sektörü büyüttü, kalitemiz, kapasitemiz arttı. Türkiye olarak Avrupa'dan daha kaliteli üretim yapar hale geldik. Bugün sektörde irili ufaklı 25 şirket var. Bunların hepsi de Tarım Bakanlığı; helal kesim yapıyorsa ayrıca GİMDES (Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği) tarafından muazzam şekilde denetleniyor. Kurumsallaşmış firmaların hiçbirinin ürünlerinde hormon ve antibiyotik bulamazsınız. Mesela biz helal kesim yapıyoruz. Tesislerimiz kamerayla saniye saniye takip ediliyor."
Kanatlı et sektörü, her sene yüzde 5 büyüyor. Bu yıl 455 bin ton ihracat hedefleniyor. Gedik Piliç de, pazardaki yüzde 6'lık payını artırmanın adımlarını atıyor. Daha çok Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde tanınan şirket, Marmara'ya açılmaya çalışıyor. Zira, beyaz etin yüzde 40'ını bu bölgemiz tüketiyor.
TERSİNE GÖÇ
Osman Gedik, babası Halil Gedik'in 1968 yılında 25 tavukla başladığı şirketini günlük 350 bin kesim kapasiteli 400 milyon liralık bir dev haline getirmiş. Geçen yıl Eşme'de dağın başına 150 dönüm araziye 100 milyon liralık yatırımla Avrupa'nın en modern ve en büyük tesislerinden birini kuran Gedik, hem kendi kazanıyor hem hemşerileri hem de ülke. Günde 200 bin kesim yapılan Gedik Piliç'in tesislerinde bin kişi çalışıyor. Bu sebeple Eşme'de tersine göç yaşanmış. Beş yıl önce 8 bin civarında olan ilçe nüfusu 14 binleri aşmış. Osman Gedik şunları anlatıyor: "Yemiyle, fasonuyla, yumurtasıyla, üretimiyle yaklaşık 20 bin kişiye dokunuyoruz. 30 bayimiz var. Uşak'ın Türkiye'de en büyük 500 sanayi kuruluşu arasına giden tek şirketiyiz. Yıllardır vergi rekortmenliğini elimizde tutuyoruz. Ürünlerimizi 6 yıldır Orta Doğu'dan Kuzey Afrika'ya kadar birçok coğrafyada 16 ülkeye satıyoruz. Geçen yıl 20 milyon lira dış satım gerçekleştirdik. Günde 350, yılda 100 bin ton civarında beyaz et üretimimiz var. Bu sene markalaşmaya ağırlık verdik. Yakında pratik, pişmiş ve yarı pişmiş ileri işlenmiş ürünlerimizle de raflarda yerimizi alacağız. 2014 ciro hedefimiz 500 milyon lira."
FATİH SELEK UŞAK





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...