Dünya Bankası bile isyan etti: Vize eziyeti bitmeli

Dünya Bankası bile isyan etti: Vize eziyeti bitmeli

Ekonomi Haberleri

Dünya Bankası, 'Türk iş adamları için uzun süreli, çoklu giriş imkânı veren bir vize kategorisi oluşturulmalı' dedi.

Türkiye'nin yıllardır düzeltilmesi için talepte bulunduğu "AB ile vize uygulamaları" konusunda, Dünya Bankası'ndan da uyarı geldi. 133 sayfalık "AB-Türkiye Gümrük Birliği Değerlendirmesi" raporu hazırlayan Dünya Bankası, vize ve taşımacılık konusunda Türkiye'nin haklılığını ortaya koyan şu noktalara dikkat çekti: "Türkiye, AB ile vizesiz rejimi bulunmayan tek aday ülkedir. İş adamları ve diğer meslek sahipleri için maliyetli vize süreci, ticaretin önünde bir engel olarak algılanmaktadır. Aşırı evrak istenmesi, kısa vize süreleri, vizelerin tek giriş için verilmesi ve vize ücretleri başlıca şikayetler arasında bulunuyor. İş amacıyla AB'ye seyahat eden, önceden yeterlik almış Türk meslek sahipleri için; uzun süreli, çoklu giriş imkânı veren ve az belge istenen spesifik bir vize kategorisi oluşturulmalı.
Sanayi ve ticaret odalarının da ilgili konsolosluklara sunulmak üzere üyelerine bir yazı vermesi de bu süreci hızlandırabilir. Bu işlem, iş seyahati için başvuruda bulunanların, turistlerden ve AB'ye üye devletlere yerleşmek isteyenlerden ayrışmasına imkân tanıyacaktır.
Hem Türkiye hem de bir bütün olarak AB, ticaret kapsamındaki taşımacılık faaliyetlerini tamamen serbestleştirmek istiyorlarsa, uluslararası karayolu taşımacılığında bunu gerçekleştirebilirler. Karayolu taşımacılığı, en azından Gümrük Birliği kapsamında yer alan mallar için serbestleştirilmelidir..."
Oğuzhan ŞAHİN / TÜRKİYE GAZETESİ
nbsp;Dünya Bankası bile isyan etti: Vize eziyeti bitmeli

TÜRKİYE İLE AB ARASINDA, GÜMRÜK BİRLİĞİ KAPSAMINDAKİ MALLARI SERBESTLEŞTİREN ANLAŞMA OLABİLİR nbsp;
Dünya Bankası'nın raporunda, Avrupa Komisyonu'na, "Macaristan ve Romanya ile imzaladığı anlaşmalara benzer bir karayolu transit anlaşmasının, Türkiye ile de müzakere edilebileceği" tavsiyesinde bulunuldu. Bu anlamda AB ile Türkiye arasında, Gümrük Birliği kapsamındaki malların ulaştırılmasını serbestleştiren bir karayolu taşımacılığı anlaşması müzakere edilebilir. Ayrıca Türkiye'nin katılım müzakereleri kapsamında "Ulaştırma Politikası" faslı da açılabilir.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...