Telefon diye salatalık almayın!..

Telefon diye salatalık almayın!..

Ekonomi Haberleri

Binlerce liralık telefon yerine sahte ürün, oyuncak ve hatta salatalık gönderen siteler var. Tuzağa düşmemek için bu 7 önemli kurala dikkat edin.

Akıllı telefonlar ve internet kullanımının yaygınlaşması, 'teknolojik' dolandırıcılığı da artırdı. Son dönemde internet sitesi kurarak ürün satan bazı kötü niyetli kişiler, alıcılara akıllı cep telefonu yerine oyuncak, gazete kağıdı, hatta salatalık göndermek suretiyle tüketicinin parasını çalmaya başladı. Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Aydın Ağaoğlu, internet alışverişi sebebiyle mağdur olan çok sayıda tüketici bulunduğunu belirterek, "Bazen de Uzakdoğu'dan kaçak getirilen ve 'çakma' tabir edilen taklit ürünleri gönderiyor. Parasını almak için uğraşanların çabası da sonuçsuz kalıyor" dedi. Ağaoğlu, interneti kullanan kişilerin 'dolandırılmamak' için bazı kurallara uyması gerektiğini söyledi:
gt; Bir web sitesinin güvenilir olup olmadığını anlamak için 'alexa' sıralamasına bakılabilir. www.alexa.com adresinde söz konusu internet sitesinin TR sıralamasına bakın. 5 bin ve altındaysa, site büyük ihtimalle düzgündür.
gt; Bankalar, güvenilir olmayan siteye sanal POS vermez. Bir site en azından 4-5 farklı kart seçeneği sunuyorsa o sitenin güvenilir olma ihtimali yüksektir.
gt; Sadece kapıda ödeme ya da havaleyle satış yapan sitelerden kesinlikle alım yapılmamalı.
gt; Siteyi internetten araştırın. Hakkında çok az bilgi varsa, yeni kurulmuş ve 'vur kaç' taktiği olan güvenilmez bir site olabilir. Tüketici şikayeti hiç yoksa yeni kurulmuş olabilir. Çok şikayet varsa, bu da yanıltmasın. Çok satana çok şikayet gelebilir. Şikayetler "ürünümü göndermediler" veya "Telefon yerine oyuncak geldi" şeklindeyse uzak durulmalı.
gt; Sipariş vermeden mutlaka siteyi telefonla arayın. Telefondaki tavır fikir verecektir. İstediğiniz ürünün stokta olup olmadığını sorun.
gt; Kargo fişini imzalamadan önce mutlaka ürünü kontrol edin. Kargo fişinde ürünü hasarsız teslim aldığınıza dair beyan yer alır. Hasarlı ürün için kargo görevlisine tutanak tutturun. Aksi halde satıcı zararı tahsil edemez.
gt; İletişim bölümü önemli. 444 ya da 0 850'li bir telefon numarası güven verebilir ama dolandırıcılar bu hatlardan da elde edebiliyor. Tam unvan, telefon, faks, adres bilgileri olmayan hiçbir siteden alışveriş yapmayın. Telefonunu mutlaka arayın.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...