Kara sınır kapılarında yolcu ve yük geçişleri hızlanacak

Kara sınır kapılarında yolcu ve yük geçişleri hızlanacak

Ekonomi Haberleri

'Tek pencere' sistemiyle gümrük işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirilecek. 'Tek durak' projesiyle de birkaç aşamalı iş, eş zamanlı olarak yapılacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gümrük kapıları ile kara sınır kapılarından geçişleri hızlandıracak yeni projeleri uygulamaya koyacaklarını açıkladı. MHP Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin soru önergesini cevaplandıran Bakan Yazıcı; üzerinde çalıştıkları "tek pencere" sistemi ile, gümrük işlemlerinde aranan izin, onay ve belgelere ilişkin işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirilmesinin sağlanacağını bildirdi. Bakan Yazıcı, sistem ile gümrüklerdeki zaman kayıpları ve maliyetlerin azaltılmasının amaçlandığını vurguladı. Yazıcı, nbsp;"Söz konusu sistemin e-belge aşamasına ilişkin yazılım çalışmaları tamamlandı. e-başvuru aşamasıyla ilgili çalışmalar devam etmektedir" dedi. Yazıcı, kara sınır kapılarını hızlandırmak için yürüttükleri "tek durak" çalışmalarıyla ilgili de bilgi verdi. Yazıcı; "tek durak" projesi ile, yolculara ve yük taşıyan araçlara gümrük hizmeti verilmesine ilişkin bütün işlemlerin koordineli bir şekilde yürütülmesini amaçladıklarını söyledi. Yazıcı, "Birkaç aşamalı iş akış süreci, eş zamanlı olarak gerçekleşecek. Böylece gümrük hizmeti verilmesinde hız ve etkinlik artırılacak" diye konuştu.


MODERNİZASYON BİTİNCE KUYRUKLAR DA KISALACAK
Son zamanlarda ihracatta gözlenen artışın da etkisiyle sınır kapılarında yurt dışına çıkmak için bekleyen TIR'lar nbsp;
kilometrelerce kuyruk oluşturuyor. Önceki gün de yaklaşık 200 TIR şoförü, Kapıkule Sınır Kapısı'nda saatlerce beklemişti. Gümrük kapılarında modernizasyon çalışmaları tamamlandığında bu kuyrukların en aza inmesi bekleniyor.



Şükran Kaban / TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...