Dolar 2,09'un altına indi

Dolar 2,09'un altına indi

Ekonomi Haberleri

Dolar, Türk Lirası karşısında Fed'in faiz artışında acele etmeyeceği beklentisiyle 11 Haziran'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Dolar/TL Fed'in faiz artışlarında acele etmeyebileceği beklentisinin yaşattığı iyimserlikle 2.09'un altını test etti. ABD Merkez Bankası'nın faiz artışında acele etmeyebileceği ve Avrupa Merkez Bankası'nın daha da gevşek politika uygulayabileceği beklentisiyle dolar/TL 11 Haziran'dan beri ilk kez 2.09 seviyesinin altına geriledi.

Dün ABD Haziran ayı enflasyon verisi ile 2.11'in altına gerileyen ve bu sabah da güne 2.1050'nin altında başlayan dolar/TL en düşüş 2.0895 seviyesini gördü. ABD'de tüketici fiyatları endeksi geçen ayki sert yükselişinin ardından Haziran'da yüzde 0.3 ile beklentilerin düzeyinde arttı.

ABD'de yıllık enflasyon Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 2.1'e sert yükselmişti.

Bir bankanın döviz masası müdürü, "Küresel iyimserlik kurdaki düşüşte ana belirleyici. Ancak Rusya riskini almak istemeyen bazı yatırımcılar risk iştahını Türkiye lehine kullanıyor. Bir diğer taraftan ise önemli teknik seviyelerin kırılmış olması daha fazla düşüşün de önünü açıyor" dedi.

Bankacıların verdiği bilgiye göre Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginlik nedeniyle yatırımcılar bu ülkelere ilişkin riskini azaltmak ancak küresel piyasalardaki risk iştahını da değerlendirmek istiyorlar. Buna paralel olarak yatırımcılar Rusya'ya aktaracakları bazı girişleri de Türkiye'ye yönlendiriyorlar.

Bu trend TL'nin bugün dolar karşısında gelişmekte olan diğer para birimlerinin de üzerinde performans göstermesine destek oluyor.

Reuters verilerine göre TL bugün dolar karşısında yüzde 0.75 değer kazanırken diğer gelişmekte olan ülke para birimlerindeki kazanç yüzde 0.1 ile yüzde 0.6 arasında yer aldı.
Dolar 2,09'un altına indi
Borsadaki gecikmeye SPK incelemesi

Borsa İstanbul'da dünkü teknik nedenli kesintinin ardından seans bugün de gecikmeli başladı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) konuyla ilgili inceleme başlattı.

Borsa İstanbul'da (BIST) dün yaşanan teknik kaynaklı kesintinin ardından, bugün Pay Piyasası'nda birinci seans sürekli müzayede işlemleri teknik nedenden dolayı saat 09.50'de başlarken, Sermaye Piyasası Kurulu yaşanan kesintilerle ilgili inceleme başlattığını açıkladı.

BIST'te Pay Piyasası'nda dün sabah bir yatırım kuruluşunun gönderdiği emir düzeltme mesajında, kurumun kullandığı yazılım sisteminden kaynaklı bir sorun yaşanmış ve bu sorun, BIST İşlem Sistemi tarafından ilgili senedin işlendiği bellek bölümünde emir akışının durmasına neden olmuştu.

BIST'ten bugün yapılan basın açıklamasında, "Dün yaşanan teknik arıza sonrası, pay piyasalarımız tarafından akşam boyunca gerçekleştirilen testlerde piyasaların başlangıç simülasyonları yapılmış, buna bağlı sabah seans başlangıç ve bitişlerini ayarlayan saat tablosunda, sürekli müzayede başlangıç saatinde sistem saatinin ayarlanması ile gözlenen uyumsuzluk nedeniyle, sürekli müzayede 09.35 yerine saat 09.50'de başlatılmıştır" denildi.

BIST'ten KAP'a gönderilen açıklamaya göre de sabah saatlerindeki mevcut emirler ve gerçekleşen işlemler geçerliliğini koruyacak.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da yaşanan teknik sorunlarla ilgili Borsa ve SPK tarafından gerekli incelemelerin başlatıldığını açıkladı.

Açıklamada, "Borsalarda esas olan seans saatleri içerisinde kesintisiz işlem yapmaktır. Arızaların sıklaşması, seans ortasında beklenmedik anlarda ortaya çıkması, sağlıklı fiyat oluşuma engel olabileceği gibi, yatırımcı güveni açısından da arzu edilen bir durum değildir" denildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...