Bedava YHT biletleri yarım günde tükendi

Bedava YHT biletleri yarım günde tükendi

Ekonomi Haberleri

Bilet alabilmek için 1 gün önceden gara gelen vatandaşlar izdihama sebep oldu. Bir haftalık bedava biletler, bayramın da etkisiyse yarım günde tükendi

Ankara-İstanbul arası yolculuk süresini 3.5 saate indiren Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı, ilk seferini gerçekleştirdi. Gelecek hafta pazar gününe kadar ücretsiz hizmet verecek olan YHT'ye bayram tatiline çıkan vatandaş yoğun ilgi gösterdi. Ücretsiz biletlerin tamamı yarım günde tükendi. Açılışı cuma günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan yüksek hızlı tren, İstanbul'dan ilk seferini bu sabah 6.15'te Pendik Garı'ndan yaptı. Vatandaşlar kendilerine ve yakınlarına gidiş-dönüş bileti almak için Pendik Garı'nda uzun kuyruklar oluşturdu. Bilet gişelerinin önünde sahurun ardından kalabalık oluşmaya başladı. Sabahın erken saatlerinde kalabalık gittikçe arttı. Bazılarının başkaları için de fazladan bilet almaya çalışması, kuyruklarda tartışmalara sebep oldu.
"ALLAH RAZI OLSUN"
YHT'nin ilk yolcularıdan Gülsüm Demirtaş, kendisine ve ailesinden 5 kişiye bilet aldığını belirterek, "Buradan Ankara Polatlı'ya gideceğiz. Bayram ziyaretine, annemizin babamızın mezarını ziyaret edeceğiz. Emeği geçenlerden Allah razı olsun, güzel bir hizmet" diye konuştu. Pendik Garı'ndan hareket eden 2. trende "Business class" vagonunda yolculuk etmeye hazırlanan Şükran Kınık, bu hizmetin vatandaşlar için büyük kolaylık sağladığını belirterek, "Daha önce uçakta da yolculuk etmiştim ama hiç business sınıfında yolculuk şansım olmamıştı. Böylesine güzel bir yolculuk imkânını sunanlara teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Emine Turan da 533 kilometrelik güzergahın 3.5 saatte tamamlanmasının vatandaş için önemli bir kolaylık olduğuna dikkati çekerek, "Vatandaş olarak yeni projelerden çok memnunuz. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyoruz. Bu hizmetler için Allah ondan razı olsun" diye dua etti.
"MEDİNE'YE DE BAĞLANSIN!"
Bu arada Ankara yönünden saat 6'da hareket eden tren ise 25 dakikalık rötarla saat 10.05'te Pendik Garı'na ulaştı. Yolculardan Emrah Elmas yolculuğun keyifli ve konforlu geçtiğini söyledi. Elmas, "Kitap okuyarak, müzik dinleyerek 3.5 saat gibi kısa bir sürede Ankara'dan İstanbul'a gelebiliyorsunuz. Çok güzel bir hizmet, inşallah bu hattın Medine'yle de bağlandığını bir gün görürüz" dedi.
"TEK ŞİKAYET, BİLETSİZLİK!" nbsp;
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, vatandaşların seferlere beklediklerinden çok daha fazla ilgi gösterdiğini belirtti. Seferlerin ücretsiz olması ve ilk seferin bayram dönemine denk gelmesi dolayısıyla talebin arttığını anlatan Karaman, bazı vatandaşların bilet alabilmek için 1 gün önce gara gelerek sıra beklediğini ifade etti. Ücretsiz biletlerin tükendiğini belirten Karaman, ancak gelemeyen yolcuların biletlerini vatandaşların hizmetine sunmaya çalıştıklarını anlattı. Türkiye'nin YHT'ye sahip 8 ülke arasında yer aldığını dile getiren Karaman, "Vatandaşlarımız özellikle de gençlerimiz YHT'ye bindiklerinde ülkeleriyle gurur duyduklarını ifade ediyorlar" diye konuştu. Ankara-İstanbul hattında 25 milyon vatandaşın yaşadığını kaydeden Karaman, aldıkları tek şikayetin bilet yetersizliği olduğunu söyledi.


PARA VERMEDİLER, TRAFİK ÇİLESİ ÇEKMEDİLER
İstanbul-Ankara arasını 3.5 saatte giden yolcular, şehirlerarası karayollarında bayram trafiği çilesi yaşamadı. Üstelik ücretsiz ve konforlu seyahat ettiler. Vatandaşlardan kimisi kitap okudu, kimisi yakınlarıyla sohbet etti, kimisi uyuyarak yolu geçirdi. Yolcular, "Bu projelerden çok memnunuz. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyoruz. Bu hizmetler için Allah ondan razı olsun" diye dua etti.


Hattıniki tarafı nbsp;çitlerle nbsp;çevrili

Pendik'ten hareket eden 2. trenin makinisti Özdemir Sırmagül, 409 yolcu kapasiteli trenlerin dolduğunu belirterek ilk hafta 6 trenin gidiş 6 trenin de dönüş yönünde çalışacağını söyledi. Sefer sayılarının ilerleyen günlerde artacağını belirten Sırmagül, şunları söyledi: "Trenin sürati 250 kilometreye kadar çıkabiliyor. Hattın her iki tarafı da çitlerle çevrili olduğu için herhangi bir canlı varlığın girmesi söz konusu değil. Zaten yol boyunca kameralarımız da var. Her 1 kilometrede, 500 metrede, hattın kritik bölgelerinde kameralar var. Mesela geçitlerin altında, geçitlerin kenarında, tünellerin baş taraflarında kameralar var. Sistemimiz Avrupa Demiryolu Trafik Yönetim Sistemi'ne (ERTMS) uygun. Bu sistem 32 kilometre içinde olan gelişmeleri bize ekrandan bildirmekte. Eğer herhangi bir tehlike varsa otomatik sensör yardımıyla ve uydu sistemiyle bize bildirmekte. Tren tünele yaklaştığı zaman eğer tünelde herhangi bir canlı varlık varsa sensörler onu algılar. O canlı varlık tünelden çıkmadığı sürece tren tünele girmiyor, duruyor." nbsp;
YHT Ankara-İstanbul hattı için bilet fiyatları 70 lira olarak belirlendi. 7 yaş altı ücretsiz, 7-12 yaş çocuklar için 35 lira, 65 yaş üstü için 35 lira, öğrenciler için ise 55 lira olacak.




ULAŞTIRMA BAKANI ELVAN: nbsp;Günde 5 bin yolcu taşınacak
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, başlayan Ankara-İstanbul YHT seferlerine ilişkin, "Çok yoğun bir talep, ciddi izdiham var. Bu hat günde ortalama 5 bine yakın yolcu taşıyacak" dedi. Karaman Polisevi'nde düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Elvan, şunları söyledi: "Türkiye'nin iki büyük kentini birbirine bağlayan en önemli hat oldu. Vatandaşlarımız artık iki kent arasında hızlı bir şekilde gidip gelecek. Hacı Bayram'ı Eyüp Sultan ile buluşturuyoruz. Bu hattın açılmasından rahatsız olan kesimler var. Çok önemli bir açılış gerçekleştiriyoruz. 'İlk seferinde tren arıza yaptı' diye manşet atıldı. 15 dakika kaldık, 45 dakika denildi. Bunlar maksatlı şeyler. Halkımız bu yaptıklarımızı görüyor."
Türkiye'nin Eskişehir'de kendi hızlı trenini üreteceğini Bakan Elvan, şöyle devam etti: "Tasarımını bitirdik, detay çalışmaları yapılıyor. Demiryollarını da artık TCDD'nin tekelinden çıkaracağız. Özellikle yük ve yolcu taşımacılığının özel sektör tarafından yapılmasını temin eden çalışmalar var. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra TCDD sadece bu firmalardan kira alacak. Ama 2014 yılı için henüz erken derim..."





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...