Kur ve ÖTV artışları 2. el otoya ilgiyi artırdı

Kur  ve ÖTV artışları 2. el otoya ilgiyi artırdı

Ekonomi Haberleri

Sıfır araç satışları 2014 yılının ilk iki ayında yüzde 20 düştü. Bu daralma baharda, ikinci el pazarını tetikledi.

ÖTV zammı ve kur artışı nedeniyle 2014 yılının ilk yarısında yaşanan sıfır araç fiyatlarındaki artış, ikinci el vasıtaya ilgiyi artırdı. Ramazan ve yaklaşan Kurban bayramlarının bu artışı sürdürmesi beklenirken, piyasadaki hareketlilik sahibindex vasıta verilerine de yansıdı. Ayda 28 milyon tekil kullanıcının 90 milyondan fazla ziyaret ettiği Türkiye'nin en çok ziyaret edilen online ticaret platformlarından sahibinden.com, 2014 yılı ilk yarı sahibindex "vasıta" verilerini açıkladı. Verilere göre yılın ilk 6 aylık döneminde, 3 milyon 429 bin 145 adet vasıta ilanı girildi. Bu dönem içinde sahibinden.com internet sitesi aracılığıyla 760 bin 558 adet vasıta satıldı ya da kiralandı.
2014'ün ilk yarısında sahibihden.com üzerinden her 21 saniyede 1 vasıta yeni alıcısıyla buluştu. Aynı dönem içinde ilan giriş tarihinden bağımsız olarak en çok satılan marka Renault oldu. Renault'u sırasıyla Volkswagen, Fiat ve Opel takip etti. Hyundai ise ortalama 8 gün ile en hızlı satışı gerçekleşen otomobil markası oldu. Kullanıcıların 2014 yılının ilk 6 aylık döneminde tercih ettikleri vasıta özellikleri şöyle şekillendi; 2011, 2012 ve 2004 model, yakıt tipi benzin ve LPG, manuel vites, beyaz renkli ve Sedan kasa.

nbsp;Kur  ve ÖTV artışları 2. el otoya ilgiyi artırdı
Efsane yeniden yorumlandı
205 GTi'den 30 yıl sonra Peugeot, sportif modeli 208 GTi'nin daha radikal bir versiyonuyla efsaneyi yeniden yorumladı. 208 GTi 30. Yıl, 208 hp güç üreten ve torku 300 Nm'ye çıkarılmış yeni motoru 1.6 THP Euro6 ile daha yoğun sürüş heyecanı sağlıyor. 6 ileri manuel vites kutusu, Torsen kilitli diferansiyel ve özel süspansiyon ile eşleşen motor araca benzersiz bir çekiş ve performans kazandırıyor.
Aracın sportif ve güçlü karakteri, net bir kesimle birbirinden ayrılan çift renkli karoseri tasarımında da görülüyor. 2014 Paris Otomobil Fuarı'nda sergilenecek olan modelin satışı Avrupa'da 2014 yılının Kasım ayında başlayacak. 208 GTi 30. yıl'nin sportif karakteri rakamlara da yansıyor; araç 0 - 100 km/s hızlanmasını 6,5 saniyede tamamlarken, 1000 m mesafeyi 26,5 saniyede kat ediliyor.
nbsp;Kur  ve ÖTV artışları 2. el otoya ilgiyi artırdı
Leon nbsp;ailesine nbsp;3. üye
Yeni SEAT Leon ST, etkileyici sportif karakteri ve sıra dışı düzeyde kullanışlılığı bir arada sunabileceğini kanıtlıyor. En ince ayrıntısına kadar etkileyici derecede çok yönlülük ve işlevsellik sunan Leon ST, işçilik ve üst seviye kalitedeki malzemeleriyle öne çıkıyor. Leon ST'nin 587 litre olan bagaj kapasitesi, arka koltuk arkalıkları yatırıldığında 1470 litreye yükseliyor ve oldukça geniş bir taşıma alanı sağlıyor. nbsp;Sportif karakteri ve günlük kullanımdaki kolaylığı bir arada sunan özellikleriyle sınıfında son derece iddialı olan Leon ST, Türkiye'de 105 HP'lik 1.6 TDI DSG motor seçeneği ve Style donanım paketiyle 71 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunulmaya başlandı.
nbsp;Kur  ve ÖTV artışları 2. el otoya ilgiyi artırdı
Bridgestone'dan nbsp;lastik desteği
Bridgestone, bayram tatili için şehir dışına çıkacak vatandaşların yolculuklarına emniyetle devam etmelerini sağlamak için bu bayram süresince yanlarında olacak. İDO iskelelerinde ve tatilcilerin sıklıkla kullandığı bir güzargah olan Susurluk - Söke yolunda konumlanacak ekipler, lastik diş derinliği ve basınç ölçümü yaparak; uzun yolda emniyetli sürüş için bilgilendirme yapacak. Diş derinliği, güvenli sınırın altında olan araç sürücülerine, lastiklerini en kısa zamanda yenilemeleri gerektiği hatırlatılırken, hava basıncı düşük olan lastiklere de uygun seviyede hava basılarak daha emniyetli bir yolculuk için destek verilecek.

Otomotivciler nbsp;Meksika'da
Dünyanın 8., Latin Amerika'nın 2. büyük otomotiv üreticisi Meksika'da yatırım ve üretim anlamında büyük fırsatlar gören Türk otomotiv endüstrisi, CentroBanamexMexico City'de düzenlenen 'PAACE Automechanika' fuarına katılarak yerinde incelemelerde bulundu. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) organizasyonuyla Milli Katılım statüsünde 12 firmanın yer aldığı fuarda özellikle otomotiv yan sanayi firmaları büyük ilgi gördü. Meksika, 110 milyon nüfusu ve bir milyonu aşan otomotiv pazarı ile dünya markalarının üretim için yeni gözdesi olarak öne çıkıyor. Son günlerde Mercedes ve Nissan'ın 2.4 milyar dolarlık yatırım planladığı bu ülkeyi bir süredir mercek altına alan Türk otomotiv endüstrisi de büyüyen bu pazarda daha fazla söz sahibi olmak istiyor.


Kamyonları Çin'de üretilecek
Türkiye otomotiv sektörünün Ar-Ge lideri Ford Otosan, mühendislik ihracatı faaliyetlerine bir ilki daha ekledi. Ford Otosan mühendisleri tarafından geliştirilen Ecotorq motorlarının ardından, yine Ford Otosan mühendislerinin imzasını taşıyan kamyonların şasi ve kabinlerinin Çin'de üretimi için; Jiangling Motors Corporation Ltd ve kuruluşu JMC Heavy Duty Vehicle Co. Ltd şirketleri ile teknoloji lisans anlaşması imzalandı. Buna göre yüzde yüz Ford Otosan mühendisliğine sahip Ecotorq motorlarla üretilecek olan kamyonlar, JMC markası ile satışa sunulacak. JMC Heavy Duty Vehicle Co.Ltd, Ford Otosan'a başlangıç lisans ücreti olarak 8 milyon avro ödeyecek. Lisans anlaşması, üretimin başlayacağı 2016 yılından itibaren 12 yıl geçerli olacak. nbsp;
nbsp;Kur  ve ÖTV artışları 2. el otoya ilgiyi artırdı
HAFTANIN OTOMOBİLİ
Mini Cooper nbsp;Countryman
Fiyatı: 87.102 TL'den başlıyor

ARTILARI
En önemli artısı diğer otomobillerden onu ayrıştıran farklı ve hareketli tasarımı. Geniş iç hacmi ve sürüş dinamikleri de yine otomobili keyifli hale getiren artılarından.

EKSİLERİ
Kabinin biraz motor sesi alması bazıları için keyif bazıları için de rahatsız edici olabilir. Keskin hatları ve çizgisi sade bir otomobil isteyenler için tercih edilmeyebilir.

Teknik özellikleri
1.6 litre, 122 beygir, otomatik şanzıman, All4 modeli 4 çeker, S All4 modeli 184 beygir ve 4 çeker, Mini John Cooper Works modeli 218 beygir ve 4 çeker, son olarak da D Countryman modeli 112 beygir ve düz şanzımana sahip.

Öne çıkan rakipleri:
Nissan Juke, Audi Q3, Skoda Yeti, Renault Captur, Mazda CX-5

BURCU nbsp;ÇETiNKAYA iLE nbsp;OTOMOBiL nbsp;SEVDASI
SORULARINIZI, nbsp;MERAK nbsp;ETTİKLERİNİZİ nbsp;BİZİMLE PAYLAŞIN
Artık burcu.cetinkaya@tg.com.tr veya Twitter/bbcetinkaya'ya merak ettiğiniz modelleri, sektörün ileri gelenlerine iletmek istediğiniz soruları yazabilirsiniz.






UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...