Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kuş yemi aspir jetleri uçuracak

Kuş yemi aspir jetleri uçuracak

Ekonomi Haberleri

Terk edilmiş tarım arazilerinde aspir yetiştirilirse 10 milyar dolarlık yağ üretimi yapılabilir. Bu rakam enerji ithalatımızın 6'da 1'ine denk geliyor.

Yağış yetersizliği olan bölgelerde yetiştirilen ve geçtiğimiz yıllarda hayvan yemi olarak kullanılan yağlık bitki aspir, jet yakıtı olarak kullanılacak. Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Endüstri Bitkileri Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem yaptığı açıklamada, aspir üretimini Türkiye'de yaygınlaştırmak üzere çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Türkiye'nin enerji ve gıdalık yağ ihtiyacını aspirle karşılamayı hedeflediklerini bildiren Akınerdem, aspirin her iki sektöre de hitap etmesinin, bu bitkinin önemini daha da artırdığına dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Türkiye yağ bitkilerine bağlı 4.5 milyar dolar gıdalık yağ ithalatı var. 60 milyar dolar civarında da enerji ithalatımız var. Terk edilmiş tarım arazilerinde aspir üretimi yapıldığında iki milyon ton yağ üretilebilir. Bunu karşılığı çarpan etkisiyle beraber tahminim 10 milyar doları bulacak şekilde olur. Aspir ithal ettiğimiz enerji ithalatının 6'da 1'ini tek başına karşılayacak durumdadır. Aspirin yanında ketencik, kanola ve ılgın gibi bitkilerimiz de devreye girdiğinde, Türkiye'nin tarıma dayalı enerji potansiyeli 50 milyar dolar civarında olacaktır. 15-20 yıl içinde hedefimiz bu çalışmalarımızı gerçekleştirmektir." AA


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...