Irak petrol akışına çekidüzen veriyor

Irak petrol akışına çekidüzen veriyor

Ekonomi Haberleri

IKBY Enerji Bakanı Şaban, "Yoğun talebin iyi organize edilebilmesi ve Ceyhan'da dolan tanklar nedeniyle sevkiyat yapılamıyor" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Enerji ve Doğal Kaynaklar Komisyonu Başkan Yardımcısı Dilşad Şaban, Türkiye'ye yapılan petrol sevkiyatının durdurulmasına ilişkin, "Bunun iki nedeni var. Birincisi, Kürt petrolüne talep çok fazla olduğundan dolayı yabancılara satışı iyi organize etmek istiyoruz. İkincisi, Ceyhan'daki tanklar dolduğu için sevkiyat yapılamıyor" dedi. Bir süre daha petrol sevkiyatı yapılmayacağını bildiren Şaban, Kürt petrolünün sevkiyatına yönelik ABD tutumunun değişmeye başladığını savunarak, şöyle devam etti: "ABD Kongresi'nde son zamanlarda yükselen tepkiler, Obama yönetiminin, mevcut politikasını değiştirmeye zorladı. Bağdat, Kürdistan bölgesinin bütçedeki payını kestiği için kongre, Kürtlerin petrol satışına sıcak bakıyor."
Sevkiyat durdurulmadan önce boru hattıyla Türkiye'ye günlük 120 bin varil petrol ihracı yapan Kürt yönetimi, yıl sonuna kadar bu miktarı 400 bin varile çıkarmayı planlıyor. IKBY hükümeti, 2015'de ise 1 milyon varil petrol ihracı hedefliyor. Kürt Bölgesel Yönetimi, Bağdat hükümetinin kesintisi nedeniyle Irak bütçesinden alması gereken yüzde 17'lik payı alamıyor. Bağdat, 7 aydır Kürt bölgesinin bütçedeki payını vermiyor. Kürtler, içine düştükleri mali krizden kurtulmak için 1 Ocak'tan itibaren petrol ihracına yöneldi. Başbakan Neçirvan Barzani, ilk petrol satışı başladığında gelirin yüzde 17'lik kısmını alacaklarını, kalanı genel Irak bütçesine aktaracaklarını açıklamıştı. Ancak yüzde 17'lik pay, her ay 1 milyon 400 bin kişiye maaş ödeyen ve IŞİD saldırısıyla ülke genelinde başlayan krizden etkilenen Kürt yönetimine yetersiz kaldı. IKBY Maliye Bakanı Rebaz Muhammet, geçen salı yaptığı açıklamada, açıklarını kapatmak için Türkiye üzerinden ihraç ettikleri petrol parasının tamamını bütçelerine aktaracaklarını duyurmuştu.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...