Gazze'ye yardıma HSBC cezası mı?

Gazze'ye yardıma HSBC cezası mı?

Ekonomi Haberleri

HSBC, İngiltere'de bazı Müslümanların ve İslami kuruluşların hesaplarını kapattı. İslami kuruluşlara göre sebep, Gazze'ye yardım...

İngiltere'nin önde gelen bankalarından HSBC'nin, başkent Londra'daki bazı Müslüman asıllı müşterilerinin banka hesaplarını kapattığı yönündeki iddialar tartışmalara neden oldu. Tartışma, İngiliz basınında "HSBC'nin bazı Müslüman müşterilerinin ve İslami kuruluşların hesaplarını kapatma kararı aldığı" yönünde haberler üzerine başladı. Hesapları kapatılanlar şaşkın. İddia ise, Gazze'ye yapılan yardımlar... HSBC tarafından hesabı kapatılan Ummah Vakfı yöneticisi Muhammet Ahmed, hesapların neden kapatıldığı konusunda net cevap alamadıklarını, HSBC'nin bu kararı almasına, vakfın Gazze'de yürüttüğü yardım faaliyetlerinin sebep olduğunu ifade etti.
'RİSKLİ MÜŞTERİ' DENİLDİ
Türklerin yoğun olarak yaşadığı Londra'nın kuzeyindeki Finsbury Park Camisi'nin mütevelli heyetinden Halid Ömer ise camiye ait iki banka hesabının HSBC tarafından "müşteri risk durumu" gerekçe gösterilerek kapatıldığını söyledi. Ömer, HSBC'nin damdan düşercesine gelen mektubunu aldıklarında şoke olduklarını ve karardan dolayı üzüntü duyduklarını dile getirdi. HSBC'nin karar öncesinde kendileriyle iletişime geçmediği için bankayı eleştiren Ömer, "Bankanın bu kararı, bizim İngiltere'deki tüm Müslüman yardım derneklerine karşı uygulanan bir İslamofobik kampanyanın parçası olduğuna inanmamıza yol açtı" dedi. nbsp;
Banka ise hesapların kapatılmasına neden olarak, ekonomik kalkınma, kârlılık, maliyet verimliliği ve likidite gibi kriterleri gösterdi. HSBC İngiltere Medya İlişkileri departmanının açıklamasında ise "Bankamız tüm operasyonlarında stratejik bir değerlendirme programını uygulamaktadır" ifadesi kullanıldı.
Açıklamada bankanın değerlendirmeleri sonucunda 70'in üzerinde ülkede kurumsal ve bireysel müşterilerinden bir kısmıyla ilişkilerin sonlandırıldığı, hesap kapatma kararlarının kesinlikle ırk ve din temelli bir şekilde alınmadığı belirtildi. BBC'ye konuşan bir hükümet yetkilisi ise kararın hükümet politikası olmadığını belirterek bankanın kendi risk yönetimi kapsamında alındığını ifade etti.


Uyuşturucu geliri akladığı için 1.9 milyar dolar ceza ödemişti

Aralık 2012'de HSBC "kara para aklama" suçlamaları ile ilgili olarak ABD yetkilileri ile vardığı anlaşma kapsamında toplam 1,9 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etmişti. Ceza, ABD'nin ekonomik yaptırım uyguladığı uyuşturucu çetelerine HSBC'nin bankacılık hizmeti sağlaması nedeniyle gelmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...