'IŞİD muhatabımız değil politikamızda değişiklik yok'

'IŞİD muhatabımız değil politikamızda değişiklik yok'

Ekonomi Haberleri

"IŞİD hangi vesileyle olursa olsun bizim muhatabımız değildir" diyen Bakan Yıldız, enerji sektöründe Kuzey Irak'la anlaşmalara bağlı kaldıklarını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, IŞİD' yüzünden Türkiye'nin Kuzey Irak petrolleriyle ilgili herhangi bir politika değişikliğine gitmeyeceğini açıkladı. Irak'ta kamu ve özel sektör tarafından yapılan özel hukuk hükümlerine tabi sözleşmelerin devam ettiğini hatırlatan Bakan Yıldız, IŞİD'in Türkiye'nin muhatabı olmadığını söyledi. Yıldız şöyle konuştu: "IŞİD hangi vesileyle olursa olsun bizim muhatabımız değildir. Enerji sektörüyle ilgili çalışmaları bu yönde yapıyoruz. Orada bazı sahaların, blokların el değiştirmesi söz konusu. Çok ciddi bir siyasi istikrarsızlık var, ancak bu bizim bakış açımızı değiştirmiyor. Şu ana kadar Türkiye'ye 7.8 milyon varillik bir sevkiyat yapıldı. 7. tanker de yüklendi ve sevkiyatı yapıldı. Sevkiyatı yapılan petrol Irak petrolüdür. Oluşan gelirler de Irak anayasasına göre kendilerinin belirlediği oranlarda olacaktır. Şu ana kadar Türkiye'den 6.5 milyon varillik sevkiyat yapıldı. Borulamayla ilgili bazı çalışmalar yapıldığı için bugün itibariyle sevkiyat söz konusu değil." nbsp;
Ham petrol fiyatları itibariyle düşüş varmış gibi görünse de döviz fiyatlarındaki yükselişin enerji maliyetlerini henüz istenildiği oranda düşürmediğini dile getiren Yıldız, bazı kalemlerde alınan fiyatlardan daha düşük fiyatla satılan mallar olduğunu belirtti. Yıldız, sektör olarak hem ham petrol fiyatlarının hem de döviz kurunun düşmesini beklediklerini kaydetti.


"Bize sorsalar cevabını verirdik"
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yöneticilerinin yasadışı dinlendiği iddialarına ilişkin, "EPDK'nın da dinleniyor olmasını, Türkiye'nin demokrasisi açısından çok ciddi bir kayıp olarak görüyorum" dedi. Enerji sektöründeki para hareketlerinden herhangi bir çıkar sağlanıp sağlanmadığının merak edilmiş olabileceğini ifade eden Yıldız, "Siz, Enerji Bakanı'nı 3.5 yıl boyunca izleyeceksiniz, dinleyeceksiniz ve oradan bir şey çıkartmaya çalışacaksınız. Bize sorsalar, bunun cevabını veririz" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...