Gücünü Ar-Ge'den alıp dünyaya ilaç satacak

Gücünü Ar-Ge'den alıp dünyaya ilaç satacak

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin en önemli AR-GE üslerinden birini kuran Pharmactive, Çerkezköy'de 120 milyon dolar yatırımla Avrupa'nın zirvesine çıkmayı hedefliyor.

Çerkezköy'de uzay üssünü andıran fabrikasında Türkiye'nin en önemli AR-GE üslerinden birini kuran Pharmactive, 50 yıllık ilaç dağıtım tecrübesini şimdi üretim bandına taşıyor. 120 milyon dolara 80 bin metrekare alan üzerine kurulan Parmactive ilaç fabrikasının önemli bir bölümünü tutan Ar-Ge bölümüne yapılan yatırım tutarı ise 20 milyon dolar. Pharmactive, 5 yıllık stratejik planları doğrultusunda, faaliyetinin 5. yılında, 300 milyon dolar ciro ile Türkiye'nin en büyük 5 jenerik ilaç firmasından biri olmayı hedefliyor. Türk ilaç sektörünün öncülerinden olmak isteyen Pharmactive'in yıllık 330 milyon kutu ilaç üretebilme kapasitesi bulunuyor. Tüm ünitelerin devreye girmesiyle üretim kapasitesi 550 milyon kutuya ulaşacak olan fabrikada, ürünler otomasyon kontrollü kapalı sistemlerle üretiliyor.
DÜNYADA ZİRVEYE OYNUYOR
Bugün itibarıyla 40 bin metrekareye ulaşan yönetim, Ar-Ge, üretim ve depolama alanına orta vadede 40 bin metrekare alanın daha katılması hedefleniyor.
2006'da Hedef Alliance'tan ayrılıp Saya Grup'u kuran Abdulrezzak Sancak ve 12 kardeşi, 2010 Aralık'ta Çerkezköy'de 120 milyon dolarlık yatırımla Pharmactive'de üretim bantlarını harekete geçirdi. Saya Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Sancak, "İlaç bizim uzmanlığımız. Uzun zamandır planlıyoruz. Bütün ayrıntıları düşündük. Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da sayılı ilaç şirketlerinden biri olacağız. Üretim tesislerimizde 2. etabın tamamlanmasıyla 500 milyon kutu ilaç üretimini gerçekleştireceğiz. Projemizin tamamı bittiğinde 2 bin kişiye istihdam sağlayacağız" diye konuştu. Daha önceden Hedef Dağıtım firması ile ilaç dağıtım işi içinde olduklarını belirten Sancak, tesislerini uluslararası firmaların ilaç üretimlerine açacaklarını, böylece Türkiye'nin ithal ettiği ilaçları artık ihraç edeceğini söyledi.
Pharmactive Genel Müdürü Köksal Ülgen Ar- Ge'de uzman kadroyla katma değeri yüksek jenerik ilaç geliştirdiklerini, Ar-Ge üssü için ilk etapta 20 milyon dolar yatırım yaptıklarını anlattı. İkinci etapta ise yatırım 35 milyon dolara ulaşacak.
1 KUTU SAKIZ FİYATINA İLAÇ nbsp;
Ülgen, orta vadede ise cirolarının yüzde 25'ini ihracattan sağlayıp cari açığa katkıda bulunmayı hedeflediklerini söylerken, "Çok profesyonel yöneticilerle çalışıyoruz. Bu tesisle Türkiye'nin üretim kapasitesini de bir hayli artırmış olduk. Özellikle yabancı şirketlerin Türkiye'yi üretim üssü seçmeleri için bir neden daha oluşturduk" dedi. "Şakayı severiz ama işimizde değil" diyen Ülgen, "Hükümetin fiyat politikası ilaç üreticilerini epey zorluyor. Bir paket sakız fiyatına bir kutu ilaç üretmek durumundayız. Bu bakımdan jenerik ilaç çok büyük önem taşıyor. Hem yerli üretimi geliştiriyoruz hem de maliyetleri mümkün olduğu kadar alt seviyede tutmaya çalışıyoruz. Bu arada da Türkiye'nin en büyük ilaç şirketlerinden biri olmak için yatırımlarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.


nbsp;Gücünü Ar-Ge'den alıp dünyaya ilaç satacak


HEDEFLERİNİ AÇIKLADI
Pharmactive yöneticileri, Ekonomi Müdürümüz Fikret Çengel'e grubun kuruluş ve hedeflerini anlattı. Fabrikayı Türkiye'nin değil, dünyanın sayılı fabrikaları arasına katmayı hedefleyen, Alpark'ı Carrefour'a satan Saya Grup, yeniden perakende sektörüne girmeyi de hedefliyor.


Üniversite-sanayi iş birliği gelişecek
Parmactive Çerkezköy Fabrika Müdürü Fatih Elay, AR-GE nbsp;üssünde farmasotik teknoloji, farmasotik kimya ve proses geliştirme alanlarında doktora, master ve lisans eğitimi almış uzman Ar-Ge kadrosuyla, Türk ilaç sektöründeki üniversite-sanayi iş birliğini geliştirmeyi ve farklı terapötik alanlarda inovatif yaklaşımlarla ürün geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti. nbsp;AR-GE merkezinde yılda 100 molekül geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Elay, halen 800 kişinin istihdam edildiği fabrikanın 2. etabının devreye girmesiyle nbsp;onkoloji, biyoteknoloji, hormon, penem, OTC ve kozmetik ürünleri üretimine geçeceklerini kaydetti.




Delta Vital ile güç kazandı
Gücünü AR-GE'den alan Pharmactive, orta vadeli büyüme stratejisine uygun olarak bünyesine kattığı Delta Vital şirketi ile portföyüne terapötik alanda kutu bazında en fazla satışı olan Andorex ve Sefiyol gibi ürünleri de dahil etmiş oldu. Delta Vital'in eski hissedarlarının firması olan DG Farma'nın Rhinfant ve Minoxil ürünlerinin de satış pazarlaması Pharmactive tarafından gerçekleştirilecek.




'Milli molekül üretme hedefinde ilerleyelim'
İlaç pazarı dünyada 2013 yılı itibarıyla 1 trilyon doları aşarken, Türkiye, ciro bazında dünyanın 13'üncü, Avrupa'nın ise 6'ncı büyük ilaç pazarına sahip. Aldığımız bilgiye göre Türkiye'de ilaç pazarı, 2011 yılı itibarıyla imalatçı fiyatları ile 9.1 milyar dolar ve 1.75 milyar kutu büyüklüğüne ulaştı. Ar-Ge sürecinde bir ilaç molekülünün keşfinden, hekimlik hizmetine sunulmasına kadar geliştirme süreci 10 yılı buluyor. nbsp;Molekül için ise yaklaşık 750 milyon dolarlık yatırım gerekiyor. Bu finansman sağlanamadığı için Türkiye'de sektör daha çok eşdeğer ilaç üretimine eğiliyor. nbsp;


Fikret Çengel İstanbul





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...