Müteahhitler dünya liderliğine koşuyor

Müteahhitler dünya liderliğine koşuyor

Ekonomi Haberleri

Dünyanın en büyük müteahhitlik şirketleri sıralamasında Çin birinci, Türkiye ikinci, ABD üçüncü oldu.

Türk müteahhitlik sektörü, dünya liderliğine koşuyor. Uluslararası inşaat sektörü dergisi Engineering News Record (ENR) tarafından yayınlanan listede dünyanın en büyük 250 firması sıralandı. Listede Çin 62 firma ile ilk sırada yer alıyor. Türkiye 42 müteahhitlik şirketi ile Çin'in en yakın takipçisi. Üçüncü sırada ise 31 firma ile ABD bulunuyor. Listedeki ilk 100 arasında 52. sırada Enka, 53. sırada Rönesans, 83. sırada TAV, 86. sırada ise Polimeks yer alıyor. Listede ayrıca Tekfen, İçtaş, Yapı Merkezi, Cengiz İnşaat, Çalık, Limak, Tepe, Kolin, Doğuş, GAP gibi Türk şirketleri de yer aldı. Bu şirketler Orta Doğu ülkelerinden Rusya ve Avrupa'ya kadar birçok ülkede havaalanı, karayolu, stadyum, konut, iş merkezi, alışveriş merkezi gibi projeleri üstlendi. Listede yer alan Türk müteahhitlik firmalarının, 544 milyar dolarlık uluslararası pazardan elde ettiği gelir ise 20.4 milyar dolar oldu. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 21.4 artışı ifade ediyor. Aynı listede yer alan 38 Türk firmasının 2012 yılında uluslararası pazarlarda elde ettikleri gelirler 16.8 milyar dolardı.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin yakın komşularında yaşanan bazı olumsuzluklar sebebiyle Türk müteahhitlik şirketlerinin gelirlerinde kısmî düşüşler yaşandığını belirterek, "Orta Doğu'da proje gelirlerinde yüzde 7.7 düşüş gerçekleşti. Kuzey Afrika'daki düşüş ise yüzde 6.5 oldu. Müteahhitlik sektörümüz Türkiye'yi en iyi temsil eden sektörler arasında yer alırken, istihdam sağlayarak da Türkiye ekonomisine büyük destek veriyorlar. Ekonomi Bakanlığı olarak müteahhitlik sektörümüzün yaşadığı sıkıntıları çözüme kavuşturmayı öncelik olarak alıyoruz. Bundan sonraki süreçte de desteğimiz sürecek" dedi.

EN BÜYÜK GELİR AVRUPA'DAN
Türk müteahhitlik firmaları en fazla geliri, 8.2 milyar dolar ile Rusya Federasyonu'nun da içerisinde yer aldığı Avrupa ülkelerinden elde etti. Orta Doğu'dan 6.3 milyar dolar gelir sağlanırken, Türki Cumhuriyetlerin yer aldığı Asya'da 3.6 milyar dolar, Afrika'da ise 2.1 milyar dolarlık gelir elde edildi.


Listede yer alan nbsp; Türk şirketleri
Şirket2013 sırası 2014 sırası
Enka7952
Rönesans6453
TAV10383
Polimeks9086
Tekfen85101
IC İÇTAŞ129103
NATA150116
Yüksel124132
Onur135138



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...