Ekonominin dümeni istikrar için kilitlendi

Ekonominin dümeni istikrar için kilitlendi

Ekonomi Haberleri

İki seçim ve MB-faiz tartışmalarına sıkışan piyasaların rotasını belirleyecek ekonomi yönetiminin, 2023 hedeflerine odaklanacak yeni süreci resmen başladı.

Günlerdir kamuoyunda yeni kabine tartışmalarının odağındaki isimlerin başında gelen Ali Babacan ve Mehmet Şimşek, 62. Hükümetin kurulması için görevlendirilen Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun listesinde yerlerini korudu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı nbsp;Fikri Işık, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Gıda. Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kabinede devam devam edecek isimler arasında yer alırken, Hayati Yazıcının yürüttüğü Gümrük ve Ticaret Bakanlığı koltuğuna ise Nurettin Canikli getirildi. Kabineye yeni katılan bir diğer isim Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş oldu. Başbakan Davutoğlu'nun kabinesinde yer alan ve hükümetin ekonomi ve kalkınma kanadında yer alan isimlerin muhafazası, 2002 yılından beri sağlanan istikrarın devamı niteliğindeki en önemli göstergesi oldu.
2023 hedefleri nbsp;
62. Hükümetin, ekonomideki en temel icraatı sanayi dönüşüm programları olacak. 2023 hedefleri doğrultusunda ihracatını 500 milyar dolar olarak belirleyen ve 'milli üretim' ilkesini temel olarak benimsenen program kritik reformları da içinde barındırıyor. Dalgalı dış piyasalar ve çevre faktörleri nedeniyle hedeflerde yaşanabilecek olası sapmalar durumunda bile, yeni pazarların geliştirilmesi ve katma değeri yüksek malların üretimi konusunda önemli adımların atılması bekleniyor.
Made In Turkey
Son 12 yılda Türk markalarının elde ettiği başarılar, ekonomik ve siyasi istikrarın kesintisiz devam etmesinde önemli bir payı var. nbsp;İhracat içindeki 'milli' payının hızla artması, önemli bir rakam oluşturan bazı ithal ürünlerinin yerine yerli üretim potansiyelinin geliştirilmesi yeni dönemin en önemli adımları olarak göze çarpıyor. nbsp;
MB ve faiz tartışmaları
nbsp;2014 yılının büyük bölümüne damgasını vuran 'faiz' tartışmalarının yeni dönem ile birlikte yerini 'reformlara' bırakması bekleniyor. 2015 yılında yapılacak genel seçimler öncesi, ekonomideki büyüme ivmesinin güçlendirilmesi, istihdam politikaları ve destekleme programları ekonomi yönetiminin en önemli göstergeleri olacak. nbsp;
Kurtulmuş için geçiş süreci
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un dışardan kabineye girmesi piyasalar açısından beklenen bir gelişme oldu. Üç dönem kuralı nedeni ile 2015'te seçime giremeyecek ekonominin patronu Ali Babacan'ın dışarıda kalması nedeniyle bu koltuğu dolduracak isim olarak Kurtulmuş gösteriliyor. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş bir anlamda 2015 sonrasına da hazırlanacak.


Aralıksız beş kabinede de görev aldı
2001'de AK Parti'nin kurucu üyesi olarak siyasete adım atan Babacan 58 ve 59. hükümetlerde "ekonomiden sorumlu" Devlet Bakanı görevini yürüttü. 2005'te Başmüzakereci olarak atanan Babacan, 60. Hükümet'te önce Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı 61. Hükümet'te "ekonomik konularda genel koordinasyondan sorumlu" Başbakan Yardımcısı olarak görevlendirilen Babacan, 62. Hükümet'te de aynı görevine devam edecek.


YENİ KABİNE İŞ DÜNYASINI MEMNUN ETTİ


"Nurettin Bey bu işi iyi bilen biri" nbsp;

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni kabineye başarı diledi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın yerine Nurettin Canikli'nin getirilmesiyle ilgili olarak ise "Hayati Bey'le yedi yıl çok yakın çalıştık. Kendisine vermiş olduğu emeklerden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Nurettin Bey de zaten bu işi çok iyi bilenlerden biri. Zaten mecliste kanunların çıkarılmasında en önde olan bu işlerin mutfağını çok iyi bilen, siyasetten önceki hayatında da özel sektörün içinde olan, mali tarafını çok iyi bilen, kendisini iyi yetiştirmiş bir insan. Başarılı çalışmayı beraber yapacağımızı umuyorum" dedi. nbsp;


"Yeni kabine ile uyum içinde çalışacağız"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Başbakan Ahmet Davutoğlu liderliğinde kurulan yeni kabinenin ülkeye yeni bir dinamizm getireceğini belirterek, hayırlı olsun dileklerinde bulundu. Olpak, ülkenin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanan Bakanlar Kurulu listesinin kendilerini memnun ettiğini belirterek, yeni hükümetle de uyum içerisinde çalışacakların ifade etti. Olpak, "Kurduğu yeni kabine ile de, ülkemizin problemlerine çözümler üreterek, önceki hizmetlerin devamlılığını sağlayacak ve mutlaka yeni katkılar sağlayacaktır. Kendisinin, devam etmekte olan, siyasi, ekonomik ve kültürel açılımları arttırarak ilerletecek kararlılıkta ve performansta olacağına inanıyorum" diye konuştu. nbsp;

"10 yıllık ekonomik program bekliyoruz"
ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, Sayın Davutoğlu'ndan Türkiye'nin gelecek 10 yılına damga vuracak bir program ve performans beklediklerini belirterek, "Ekonomide şimdilik durağan hale gelmiş bir kısım makro alanlarımız bulunmaktadır. Büyük bir planlama ve yeni bakış açılarıyla bu tıkanıklıklar ancak aşılabilir. nbsp;Büyümenin daha fazla imalat sanayiine dayalı olarak gerçekleşmesi, istihdam sorununun yapısal düzenlemelerle çözüm yoluna sokulması, kamu açıklarının kalıcı sağlamlıkla sürdürülebilir bir boyuta taşınması büyük stratejileri gerektirmektedir."


İstikrarın gözetilmesi memnuniyet verici

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yeni hükümetin vakit geçirmeden kurulmuş olmasını memnuniyet verici bulduklarını söyleyen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, yeni kabineye başarılar diledi. Bahçıvan, "Özellikle ekonomi yönetimindeki istikrar beklentilerini bozmayacak bir kabinenin oluşumunu olumlu değerlendiriyoruz. Bundan önceki hükümette bulunan mevcut bakanlarımızla yürüttüğümüz uyumlu iş birliği ve diyalogun, üretim ve sanayi odaklı bir bakış eşliğinde artarak gelişeceğine inanıyoruz" dedi.



FİKRET?ÇENGEL / HABER?ANALİZ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...