Beyaz eşyaya indirim dış cepheye ucuz kredi

Beyaz eşyaya indirim dış cepheye ucuz kredi

Ekonomi Haberleri

Daha düşük enerjiyle çalışan beyaz eşyaya ÖTV avantajıyla indirim, bina yalıtımı yaptırana uygun kredi gelecek.

Cari açığın en önemli sebeplerinden olan enerjide tasarruf için yeni tedbirler devreye girecek. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan çalışmaya göre, daha az elektrik tüketen elektrikli eşyalar, ÖTV indirimi sayesinde daha ucuza alınabilecek. Binalarına ısı yalıtımı yaptıranlara da hem uzun vadeli hem de düşük faizli kredi kolaylığı sağlanacak. Bakanlık bunların yanı sıra, çevre kirliliğini azaltmak amacıyla da araçlarda vergi teşviki çalışması yapıyor.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cari açığın en önemli sebebinin enerji ithalatı olduğunu hatırlatarak, "Hükümetimiz enerjide bu denli dışa bağımlılığın önüne geçmekte kararlı. Bu kapsamda her bakanlık kendi görev ve yetki alanında çalışmalar yürütüyor" dedi. Şimşek'in verdiği bilgiye göre, Türkiye'de elektriğin yüzde 23'ü meskenlerde tüketiliyor. Hemen herkesin evinde kullandığı buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi beyaz eşyalar tüketimde önemli rol oynuyor. Sürekli prize takılı tek beyaz eşya olan buzdolabı ise ülkemiz elektrik tüketiminin yüzde 7'sini oluşturuyor. Türkiye'de yılda 245 milyar kilowatsaat elektrik tüketildiği göz önünde tutulduğunda, sadece buzdolabının 35 milyar kilowatsaat, yani 9 milyar liralık elektrik tükettiği ortaya çıkıyor. Bu sebeple, daha az enerji kullanan beyaz eşyalara ÖTV avantajı sağlanacak. Bu ürünleri tercih edenler diğerlerine göre daha az ÖTV ödeyecek. Enerji tüketiminin yüzde 40'a yakınının bina ısıtma ve soğutması için kullanıldığı, bunun yarısının da yalıtım yapılmadığı için boşa gittiği gerçeğinden hareketle bakanlık, binalarına ısı yalıtımı yaptıranlara taksit kolaylığı ve indirimli krediyi içeren bir çalışma yürütüyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...