Düşen emtia ve faizle güvenli liman Türkiye

Düşen emtia ve faizle güvenli liman Türkiye

Ekonomi Haberleri

Son haftalarda küresel faiz oranları ve emtia fiyatlarının gerilemesi, Türkiye için yeni fırsatları beraberinde getiriyor.

Küresel durgunluk endişesiyle faizler ve petrol başta olmak üzere emtialar geriliyor. Bu ortamda cari açığını daha ucuza fonlayacak Türkiye'nin ithalat faturası da azalacak. Son haftalarda küresel faiz oranları ve emtia fiyatlarının gerilemesi, Türkiye için yeni fırsatları beraberinde getiriyor. Yüksek cari açığı sebebiyle maliyet artışından en fazla olumsuz etkilenenler arasında bulunan Türkiye'nin, faizlerin düşüşüne de en fazla pozitif tepkiyi göstermesi bekleniyor. Geçen hafta bu pozitif etkinin ilk sonuçları görülmüş, Borsa İstanbul yaklaşık yüzde 3 yükseliş kaydetmişti. Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz; Avro Bölgesi, Uzak Doğu, Doğu Avrupa ülkeleri, İskandinavya ve İsviçre'nin deflasyon riskiyle mücadele ettiklerini, diğer ülkelere göre daha hızlı büyüyebildikleri için faiz artırımına yaklaşan İngiltere ve ABD'nin de düşen enflasyon oranlarıyla karşı karşıya olduklarını hatırlattı. Merkez bankalarının piyasaları ikna edebilecek adımlar atması gerektiğini ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:"Deflasyon riskinin bulunduğu bu konjonktürde merkez bankalarından genişlemeci hamle beklentileriyle faiz oranları düşmekte. Türkiye gibi enflasyonu yüksek ülkeler için bu ortam, sabit getiri piyasalarında prim fırsatı bulunuyor. Bununla bağlantılı sermaye akımları ve gelişmiş ülkelerde düşük seyreden faiz oranları, doların önümüzdeki dönemde 2.20 - 2.25 bandına çekilmesini sağlayabilir. Fon akışlarıyla birlikte Merkez Bankası'nın da faiz oranlarını daha fazla düşürme şansı olacak. Türkiye için pozitif bir olay da petrol başta olmak üzere hammadde fiyatlarının gerilemesi. Net ithalatçı olduğumuzu düşünürsek, bu gerilemeyle birlikte Türkiye'de hem enflasyon hem de cari açık iyileşebilir. Bütün bu gelişmeler, uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye sermaye aktarmayı sürdürmeleriyle sonuçlanabilir."


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...