Elektrik, akıllı sayaç ve rekabetle ucuzlayacak

Elektrik, akıllı sayaç ve rekabetle ucuzlayacak

Ekonomi Haberleri

Serbest tüketim hakkıyla birlikte tüketiciler şirketlerin cazip kampanyalarından yararlanıp akıllı sayaçlarla da tüketim açıklarını önleyebilecek

Mobil iletişim operatörü Avea enerji sektörünün geleceğini değerlendirmek üzere sektörün önde gelen temsilcilerinin katılımıyla "Enerji Özelleştirmeleri ve İletişim Altyapısının Önemi" konulu özel bir toplantı düzenledi. Avea CEO'su Erkan Akdemir moderatörlüğünde; Kolin Grup CEO'su Cantekin Dinçerler ile Aksa Enerji Genel Müdürü Cüneyt Uygun katılımıyla gerçekleşen toplantıda, mobilleşen enerji sektörünün geleceği, dijitalleşmenin sektöre ve tüketiciye getireceği katkılar ve Avea'nın sektörün büyümesine yönelik sunduğu çözümler ve yaptığı yatırımlar ele alındı. Toplantıda halen yıllık limitli tüketim gerçekleştiren abonelerin perakende elektrik dağıtıcısını seçebildiğini, 2016 yılından itibaren ise limitsiz her tüketicinin kendi elektrik alacağı şirketi serbestçe seçebileceği hatırlatılırken, liberal elektrik dönem ile birlikte artan abone rekabetinin tüketicilere daha ucuz elektrik vaat ettiği belirtildi. Toplantıda konuşan Kolin Grup CEO'su Cantekin Dinçerler, 2016 yılından sonra Türkiye'deki 30 milyon elektrik abonesinin elektriği satın alacağı şirketi seçmekte özgür olacağını belirterek, şirketlerin neredeyse kapı kapı dolaşarak kendi elektriğini satabileceğini ve tüketicilere değişik kampanyalar sunabileceklerini kaydetti. Dinçerler; telekom ve enerji sektörlerinin en çok kesiştiği alanın dağıtım olduğuna dikkat çekerek, "Bizim altyapı dediğimiz çalışmayı dağıtım şirketleri yapıyor. Telekom operatörleriyle en yaygın ortak işbirliği alanımız ise sayaç okuma. Tüketim bilgisi, faturalar ve kâr/zarar sayaçta bittiği için; bu konunun çok kritik bir önemi var. Bunun bir sonraki aşaması sayacın evin içine konması ve evdeki elekrikli cihazlarla sürekli haberleşmesi. Bu noktada da telekom şirketlerinin Ar-Ge'si önem kazanıyor" dedi.
Aksa Enerji Genel Müdürü Cüneyt Uygun ise enerji sektöründeki rekabette 2 faktörün belirleyici olduğunu belirterek şunları söyledi; "Sektörümüzde fiyat ve müşteri memnuniyeti rekabette en belirleyici iki kriter durumunda. Perakendedeki liberalleşme süreciyle beraber teknolojiyi daha iyi kullanan şirketler, rekabette de öne çıkacak. Tıpkı 2008'de uygulamaya konulan GSM numara taşıma uygulamasında olduğu gibi, kullanıcılar hizmet almak istedikleri tedarikçilerini kendileri seçebilecekler. 2016'de perakendedeki liberalleşmeyle birlikte çapraz satış modelleri ve ortak pazarlama yaklaşımlarıyla müşteri kazanamını daha da arttıracak çalışmalara birlikte imza atabileceğiz."

ENERJİ VE İLETİŞİM EL ELE VERECEK
Avea'nın düzenlediği "Enerji Özelleştirmeleri ve İletişim Altyapısının Önemi" konulu toplantıda, elektrik piyasasının geleceği tartışıldı. Avea CEO'su Erkan Akdemir moderatörlüğünde, Kolin Grup CEO'su Cantekin Dinçerler ile Aksa Enerji Genel Müdürü Cüneyt Uygun'un katılımıyla düzenlenen toplantıda, önümüzdeki dönemde enerji sektörü ve telekomun yakın işbirliği içerisinde olacağı vurgulandı.

Gücün sırrı teknoloji
Toplantıda yaptığı konuşmada başta enerji olmak üzere bütün sektörlerde mobil teknolojilerin yani M2M'in (makinadan makinaya)artan önemine dikkat çeken Avea nbsp;CEO'su Erkan nbsp;Akdemir; "Sunduğumuz takip sistemleriyle enerjinin doğru tüketilmesine ve ithalatının düşürülmesine yardımcı oluyoruz. Hizmetlerimiz zaman ve maliyetten tasarruf elde ettirirken karlılığı da artırıyor. Uzaktan takiple şirketler kayıp kaçak düşürürken cari açığın azaltılmasına da katkı sağlıyorlar. Enerji kayıplarının reçetesi uzaktan sayaç okuma. Avea olarak biz de bu dönüşümün aktif oyuncusuyuz." dedi. Avea Ar-Ge'si ile geliştirilen ve şu anda Sivas, Konya ile Bursa'da üç ayrı şirkette test uygulamaları yapılan ETAK (Elektrik Kesinti Takip Sistemi) ürünüyle de, elektrik dağıtım şirketlerine elektrik kesintilerinin takibini gerçekleştirebilecekleri bir ara nbsp;yüz sunduklarını belirten Akdemir, "Baz istasyonlarımızı nüfusun yoğun olarak bulunduğu bölgelerde kurduğumuz için, Türkiye'nin pek çok yerindeki elektrik kesintilerini görüntüleyebiliyoruz" nbsp;dedi. nbsp;

Ekonomi Servisi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...