Kendi işini kurmay en çok Türkler istiyor

Kendi işini kurmay en çok Türkler  istiyor

Ekonomi Haberleri

Kendi işinin patronu olmayı hedefleyenlerin oranı Avrupa'da yüzde 47, Brezilya'da yüzde 63 seviyesindeyken, Türkiye'de yüzde 82'ye çıkıyor

Şirketlerin ömrü, aile içi çekişmeler sebebiyle çok uzun olmasa da, kendi işinin patronu olmak isteyen sayısında Türkiye önde gidiyor. Bu veriyi, Borsa İstanbul (BIST) Başkanı İbrahim Turhan, BIST, California Üniversitesi, Berkeley iş birliğiyle düzenlenen konferansta açıkladı. Turhan, yapılan araştırmaya göre, Avrupa Birliği'nde (AB) kendi işinin sahibi olmak ve girişimcilik yapmak isteyen insanların oranının yüzde 37 olduğunu aktararak, "ABD'de bu oran yüzde 46 seviyesinde. Gelişmekte olan ülkelerde biraz daha yüksek; mesela Çin'de yüzde 56'ya, Brezilya'da yüzde 63'e çıkıyor. Türkiye'de ise yüzde 82. Eurobarometer'in araştırma yaptığı ülkeler içerisinde girişimcilik eğilimi en yüksek olan, kendi işini başlatıp kendi işinin yöneticisi olma isteği en yüksek olan ülke Türkiye" diye konuştu.Turhan, "Ticaret ile gönlü, akıl ile duyguyu, kârlılık ile ahlakı, üretim ile adaleti buluşturan Ahilik teşkilatı, herkesi insanlık ailesinin ortak değerleri etrafında birleştiren bir maya vazifesi görüyor" dedi. İnsanlığın ilk yerleşim yerlerinden biri olan Anadolu'nun ticaretin, girişimciliğin, borsanın, alışverişin de beşikliğini yaptığını ve önemli bir girişimcilik kültürünün oluşmasına uygun zemin oluşturduğunu dile getirdiği konuşmasında Turhan, "Son 12 yılda Türkiye'nin gerçekleştirdiği başarıların temelinde girişimciliği ve özel sektörü ön plana çıkaran model yatıyor. Özel sektörün dinamizmi hayata geçirilerek bir taraftan gelir dağılımını düzelten bir taraftan da zenginliği artıran bir yapı ortaya konuldu" dedi.

Girişimcinin derdi finansman


Türkiye'de KOBİ'ler sürekli büyüme amacı taşısa da finansman sıkıntısı sebebiyle buna ulaşamıyor. Yapılan bir araştırmaya göre ise Türkiye'de KOBİ'ler 5 yıl içerisinde en az 5 kişiyi istihdam etme amacı taşıyor. Bu hedefte olanların oranı yüzde 59 seviyesinde. Kendi işini kurmakta bu kadar istekli olunmasına rağmen KOBİ düzeyindeki şirketlerin kendilerini engelleyen en önemli sorun olarak finansal zorlukları gördüğünü ifade eden BIST Başkanı, "Borsa İstanbul olarak biz bu finansal zorlukları aşmak, ülkemizde 9 bin yıllık tarihsel süreç içerisinde gelişmiş, kök salmış, Ahilik teşkilatı gibi bir değerler zinciriyle kendini ifade etmiş girişimciliği hayata geçirmek, potansiyeli aktive edebilmek için 'Özel Pazar' adıyla bir girişim başlattık. Özel Pazar'da yeni girişimler ve yükselen girişimler doğrudan yatırımcılarla buluşacak ve finansman imkânlarına kavuşacaklar" diye konuştu.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...