Merkezin ilk hedefi faiz ve enflasyonu indirmek

Merkezin ilk hedefi faiz ve enflasyonu indirmek

Ekonomi Haberleri

MB'nin iki aydır izlediği likidite politikası enflasyonu düşürme konusunda kararlılığını gösterdi.

Merkez Bankası'nın gerçekleştirdiği son üç Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerde değişikliğe gitmemesinin ve iki aydır etkin kullanılan likidite politikasının enflasyon ile mücadele konusundaki kararlılığını gösterirken kredibilitesinin de artmasını sağladığını ifade ediyor. nbsp;
Merkez faiz indirebilir
Odeabank Ekonomik Araştırmalar ve Stratejik Planlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serkan Özcan, konuya ilişkin değerlendirmesinde, TCMB'nin son PPK toplantısında beklentilerinden sınırlı seviyede daha şahin bir duruş ile politika faizini yüzde 8,25'te bırakırken, faiz koridorunu da değiştirmediğini anımsatarak, kararın TCMB'nin yaklaşık iki aydır izlediği likidite politikasının enflasyonu düşürme konusunda kararlılığını göstererek, kredibilitesini artırdığını söyledi.
Enflasyon aşağı revize edilir
Özcan, TCMB'nin bugün açıklayacağı yılın son enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahminini yüksek gıda fiyatları ve TL'deki aşırı değer kaybı nedeniyle bir önceki tahmini olan yüzde 7,6'dan yüzde 9 civarına revize edeceğini ve krebilitesini daha da güçlendirecek mesajlar vereceğini düşündüklerini belirterek, makro ihtiyati araçlar yoluyla da genişleme için alan olsa da TCMB'nin bunu da şimdilik finansal istikrarı iyileştirmeye yönelik kullanmış olmasının Türkiye'ye dair risk primi açısından olumlu olduğunu belirtti.
Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz ise, TCMB'nin, fiyat istikrarını sağlaması, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun vatandaşların refahını ve alım güçlerini artırması konularında en önemli destekçisi olabilir" diye konuştu. Yılmaz, hammadde fiyatlarının seyri ve küresel dezenflasyon konjonktüründe gelecek sene sonunda Türkiye'de enflasyonun yüzde 6,2 oranına ineceğini öngördüklerini aktardı.
Yüzleşme zamanı
Fed tahvil alımları 6 yıl sonra bitti. nbsp;6 yıl boyunca, BIST %233, altın (ons) % 55, dolar % 40, euro nbsp;% 39 yükseldi. Şimdi piyasalar kendi ayakları üzerinde durmaya çalışacak. ABD Merkez Bankası 2008'de başlayan ve etkileri devam eden krize karşı mücadele etmek, yükselen işsizlik rakamları düşürmek, büyümek ve dolayısıyla istihdamı artırmak amacıyla piyasalara para fonlamaya (QE) başladı. nbsp;6 yıllık tahvil büyütme politikalarının ardından yaklaşık 800 milyar dolar olan FED bilançosu, 4,5 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. FED genişleme politikaları sonunda ise ABD'de büyümesini yüzde 4.6'ya revize etti , işsizliği yüzde 5.9 indirdi ve enflasyonunu yüzde 1.7'ye çekebildi. Bu süre içinde BIST %233, altın (ons) % 55, dolar % 40, euro nbsp;% 39 yükseldi. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Üyesi Prof. Dr. Necat Coşkun, Fed kararlarının ardından dünyada artık eskisi gibi likidite bolluğu olmayacağına işaret etti. Bu arada nbsp;ABD ekonomisi üçüncü çeyreğinde beklentileri aşarak yüzde 3,5'e ulaştı. Savunma harcamalarının yüzde 16 artarak son 5 yılın en yüksek seviyesine çıkması dikkati çekti. ABD Ticaret Bakanlığı'nın dün açıkladığı verilere göre, GSYH üçüncü çeyrekte yüzde 3,5 arttı. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...