128 milyon Japon'un tavuğu Türkiye'den

128 milyon Japon'un tavuğu Türkiye'den

Ekonomi Haberleri

Ekonomi Bakanı, Japonya ile çilek ve kirazda problemin bittiğini, ancak bu ülkeye çok büyük miktarda beyaz et ihracatı için pazar açılmış olacağını söyledi

Rusya'nın Avrupa'ya karşı ambargosu sebebiyle bu ülkeye başlayan beyaz et ihracatına, şimdi de 128 milyon nüfusuyla Japonya ekleniyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası'nda soruları cevaplarken, Japonya temaslarına işaret etti. Bu ülkeye narenciye ihracatının başladığını söyleyen Zeybekci, "Şimdi çilekte problem bitti, kiraz ihracatı da devam edecek. Birkaç hafta içerisinde Japonya'da Türk beyaz et sektörü için çok güçlü bir pazar açılmış olacak. Ayrıca tekstil ve konfeksiyonla ilgili de yeni bir pazar açılmış olacak. Hedefimiz 2015 sonuna kadar serbest ticaret anlaşmasını bitirmek" diye konuştu. nbsp;
Çok büyük bir ekonomi olan Rusya'nın Ukrayna ile yaşadığı sorunlar ve ardından gelen ambargolara 'Aman bir fırsat doğdu, bunu değerlendirelim' gözüyle bakmıyoruz. Merhum İnönü'nün söylediği gibi, 'Yeni bir dünya kurulur ve Türkiye o dünyada yerini alır' demiyoruz. Yeni bir dünya kurulurken Türkiye o yeni dünyayı kuran ülkelerden biri olur. Bizim Rusya ve Asya'da menfaatlerimiz var. Şu anda Rusya ile 32 milyar dolar olan dış ticaretimizi Cumhurbaşkanımız ve Rusya liderinin koymuş olduğu hedef olan 100 milyar dolara çok kısa sürede yükseltebiliriz" dedi. Mısır'la Ro-Ro hatlarının iptalinden dolayı ihracatçının sorun yaşamayacağını, Irak'ta güvenlik sıkıntısı sebebiyle her ay yüzde 30-35 düşen ihracatın tekrar yükselişe geçeceğini söyleyen Zeybekci, "Ekimde ihracattaki azalmanın biteceğine, hatta bir noktada artıya geçeceğine inanıyorum. Irak'ta ertelenen tüketim talebi çok hızlı şekilde geri gelecektir" diye konuştu.


Ucuz nbsp;petrolle gelecek katkı nbsp;12-15 milyar $

Ham petrol fiyatlarının düşüşünü AA Finans Masası'nda değerlendiren Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Petrol fiyatlarındaki yaklaşık yüzde 25 seviyesindeki iyileşme, doğalgaza da yansıdığında Türkiye'ye getireceği katkı 12-15 milyar dolar civarında olacak. Cari açıktaki yüzde 35 seviyesindeki iyileşme, enerji fiyatlarından kaynaklanmadı. Henüz o kalem rakamlara yansımadı. Dördüncü çeyrek ve 2015'te yansıyacak. Şu anda dünyadaki enerji ve petrol fiyatlarındaki gelişmeleri tebessümle karşılıyoruz" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...