Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bakan Yıldız: 'Petrol fiyatları düşerse...'

/ Kaynak: İHA
Bakan Yıldız: 'Petrol fiyatları düşerse...'

Ekonomi Haberleri  / İHA

Taner Yıldız, 'Eğer uluslararası piyasada fiyatlarla alakalı bir düşüş olursa bu bütün vatandaşlarımıza da yansıyacak' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afşin Elbistan Bölgesi'nde yaptırılacak 12 milyon dolarlık termik santral için Katar ile çok iyi bir görüşme yaptıklarını söyledi. Petrol ürünleriyle ilgili 10 kez indirim yapıldığını hatırlatan Yıldız, "Eğer uluslararası piyasada fiyatlarla alakalı bir düşüş olursa bu bütün vatandaşlarımıza da yansıyacak" dedi. Kayseri ziyaretinin ardından Kilis İl Kongresi öncesi Kahramanmaraş'ta istirahatının ardından sabah kahvaltısı sonrası açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji yatırımlarıyla ilgili gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Kahramanmaraş'ın tükettiğinden daha fazla üreten ve Türkiye'nin enerji sektörü yapılanmasında son derece önemli bir il olduğunu belirten Yıldız, "Türkiye kurulu gücünün yüzde altısı Kahramanmaraş'ta. Burada 4 bin 100 megavatlık kurulu gücümüz var. En önemli yanlarından bir tanesi de su kaynaklarımızın, rüzgar kaynaklarımızın ve yerli kömürümüzün yani hem yenilebilir enerji kaynakları hem yerli kaynaklar açısından çok önemli. Yatırımlarımız burada devam edecek. Şuana kadar 3 katrilyonluk yatırım yaptık. Bu yatırımlar bizim hükümetimiz, AK Parti döneminde yapıldı. Önümüzdeki süreçte özellikle Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nin yaşı 30-35 yılı geçti. Hem rehabilite edilmesi lazım hem de yeni bir ünitenin kurulması lazım. Bununla alakalı ön anlaşmalarımızı yaptık. Danıştay kararlarının da olduğu, yargı hukuk kararlarının da olduğu bir sözleşmeyi karşılıklı imzaladık. Kahramanmaraş'a önümüzdeki çok kısa vadede yaklaşık 4 yıl içerisinde 3.6 milyar dolarlık daha yatırım yapılacaktır. Bu C, D, E, F'den ayrı olarak yapılacak. Afşin-Elbistan A Santrali olarak yapılacak. Hem kömürün çıkarılmasıyla alakalı ekonomisine de çok ciddi bir hareketlilikte getirecek" dedi.


"SANTRALLER İÇİN PROJE MALİYETİ 12 MİLYON DOLAR"


Afşin-Elbistan santralleri için görüşmelerin sürdüğünü kaydeden Bakan Yıldız, "Bu arada sayın Katar Emiri'nin Türkiye ziyaretinde Afşin-Elbistan santrallerinin özellikle Katar sermayesiyle birlikte nasıl yapılabileceği de konuşuldu. Projenin maliyeti 12 milyon dolar. Bilindiği üzere hem Japonya, hm Güney Kore, hem de Çin'in ilgisinin olduğu bir yer burası. Tabii ki bizim orada lokasyonu özellikle o geniş alanı 4.2 milyar tonluk yerli kömürümüzün neredeyse üçte birinin bulunduğu bir bölgede bunların alt yapısını hazırlamamız lazım. Kahramanmaraş'a Türkiye'nin en büyük yatırımlarının bir tanesini yapacağız. Bazı aksamalarımız oldu. Zaman açısından bazı süreçlerde aksamalar oldu. Fakat inşallah bunları telafi edeceğiz. Bunlarında tabi gerekçeleri vardı. Çok iyi bir görüşme oldu Katar'la. Katar yatırım ajansının özellikle bire bir takip ettiği bir proje. Önümüzdeki süreçte gayet güzel yatırımları Kahramanmaraş'a kazandıracağız" dedi.


"PETROL ÜRÜNLERİYLE ALAKALI ON KEZ İNDİRİM YAPILDI"


Bakan Yıldız, özellikle petrol ürünleriyle alakalı 10 kez indirim yapıldığını hatırlatarak şöyle devam etti:


"Uluslararası piyasada ham petrolünün fiyatı ne kadar düşüyorsa otomatik fiyatlama mekanizmasıyla o şekilde yine fiyatlar düşüyor. Bundan sonraki seyirde 60 dolarlara dayandı. Bir kısım uluslararası otoriteler bunun biraz daha düşeceğini ama bir kısmı da çok düşmeyeceğini söylüyor. Bu öngörüleri şuanda erken buluyorum. Herhangi bir fikir söylemek şuan için erken çünkü çok hareketli. O yüzden eğer uluslararası piyasada fiyatlarla alakalı bir düşüş olursa bu bütün vatandaşlarımıza yansıyacak. Önceden de söylemiştim 55 litrelik bir depo daha önce 260-265 TL'ye dolarken benzinde bugün 40 TL daha aşağıya doluyor. Neredeyse 225 TL'ye kadar dolmaya başladı. Bu vatandaşımızın cebine bizzat yansıyan bir rakamdır. Ve son altı ay içerisinde neredeyse 6 milyar dolar civarında daha az petrol ürünlerine vatandaşımız para veriyor bu ülkede. Bu hem cari açık açısından hem de ulaşım enerji kalemleri açısından olumlu bir gelişmedir. Hep beraber bu seyri izleyeceğiz."

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...