Yumurta ihracatı uzakdoğu pazarına yöneldi

/ Kaynak: İHA
Yumurta ihracatı uzakdoğu pazarına yöneldi

Ekonomi Haberleri  / İHA

Yumurta üretiminde dünyada ilk 10 arasında olan Türkiye, ihracatta yaşadığı sıkıntılar sebebiyle Uzakdoğu pazarına yöneldi.

Yumurta sektöründe 2014 yılında ihracat ile ciro ters orantılı olarak gerçekleşti. Yumurta ihracat miktarı 282 bin 581 tondan 290 bin 585 tona yükseltirken, tutarı ise 406 milyon 711 bin dolardan 404 milyon 94 dolara geriledi. Irak pazarında güç kaybeden firmalar, alternatif ürünlerle alternatif pazarlara açılmaya başladı. Pastörize yumurta ve yumurta tozu ürünleri ile Uzakdoğu pazarına girmeyi planlayan yumurta firmaları, açıklarını bu şekilde kapatmaya çalışacak. Türkiye geçen yıl 326 milyon 664 bin dolarlık ihracatını Irak'a gerçekleştirdiğini belirten Matlı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, "Eğer ihracatımız farklı pazarlara yapılabiliyor olsaydı, firmalar Irak'taki gelişmelerden böylesine olumsuz etkilenmeyecekti. En büyük pazarımız Irak. Onlar da almıyorum dediğinde üretim fazlası elimizde kalır. Hem iç pazardaki tüketimi artırmalı, hem de yeni pazarlar bulmalıyız. Alternatif pazarlar olarak Uzakdoğu, Suudi Arabistan, Dubai, Afrika ülkelerini şu an ki yeni pazarımız olabilir" diye konuştu.

Türkiye'de vatandaşın yumurta tüketmemesine güvenli gıda meselesini sebep olarak gösteren Matlı, sektörün tüketiciyi bilgilendirmesi gerektiğini vurguladı. Matlı, diğer yandan da son 3 yılda IPARD kapsamında sektörde yapılan yatırımlara işaret ederek, "Üretici firmalar kapasitelerini artırdı. Destekler, sektörün, ihtiyacın yüzde 25 üzerinde büyümesini sağladı. Türkiye'deki yumurta üretimi, tüketimin yüzde 25 üzerinde. Her yıl desteklerle üretim yüzde 15 artıyor. Yüzde 25 olan üretim fazlasına her yıl yüzde 15 ilave üretim geliyor. Eldeki fazla yumurtayı alternatif pazarlarla eritmek gerekli" dedi.

Yumurtayla ilgili pastörize yumurta, yumurta tozu gibi alternatif ürünler üretme imkanının bulunduğunu belirten Matlı, "Yumurta üreticileri alternatif ürünleri yapabildiği zaman, Uzakdoğu'da ciddi tüketimi olan ülkelere mal satılabilir. Özel sektör bu anlamda kendisini geliştirir. Ekonomi Bakanlığı'ndan da yeni ürünler için uzak pazar desteği alınabilirse, hem yurtiçi piyasası düzelir, hem de yurtdışı piyasalarda Türkiye güçlü bir oyuncu olur. Üretici firmalar olarak bakanlıkların yumurta tozu için alternatif pazarlar üretmesini, teşvikler oluşturmasını bekliyoruz" diye kaydetti.

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...