Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Petrol fiyatlarında ani yükselişin Türkiye'ye etkisi

Petrol fiyatlarında ani yükselişin Türkiye'ye etkisi

Ekonomi Haberleri

Yaklaşık 8 aylık bir dönemde 113 dolardan 45.16 dolara kadar gerileyen petrol Türkiye gibi petrol ithal eden ülkelerin yüzünü güldürmüştü.

Son aylarda uluslararası piyasalarda petrolde yaşanan sert düşüş Türkiye gibi petrol ithal eden ülkelerin yüzünü nbsp; güldürüyordu. Haziran ayında 113 doların üzerinde işlem gören brent türü petrolün varil fiyatı 13 Ocak'ta 45.16 dolara nbsp; kadar geriledi. Söz konusu dönemde petrolde yaşanan kayıp 68 dolara yani yüzde 60'a ulaşmıştı. Ancak dün petrol nbsp; fiyatlarında hiç beklenmedik bir hareket yaşandı. Hem ABD ham petrolü hem de brent türü petrol yüzde 8 ile son zamanların en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Haberturk'ün haberine göre, düşüşü devam edeceği görüşlerinin hakim olduğu bir ortamda ABD açıklanan petrol sondaj kulesi sayısında 30 yılın en hızlı düşüşü yaşandığı haberleriyle brent türü petrol 48.99 dolardan 53.05 dolara kadar çıktı. Brent türü petrol haftayı 52.35 dolardan tamamladı. St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın petrol fiyatlarındaki düşüşün çok fazla olduğu yönündeki açıklamaları da fiyatlardaki artışı destekledi.

Türkiye için kötü haber!
Petrolde yaşanan 10 dolarlık düşüş Türkiye'nin cari işlemler açığını 4.4 milyar dolar azaltıyor. Hükümetin açıkladığı nbsp; Orta Vadeli Program'da (OVP) brent türü petrolün varil fiyatı, 2015 yılı için ortalama 101.9 dolar olarak açıklandı. Yani petrol fiyatlarının bu yılı ortalama 45 dolar seviyelerinden tamamlaması durumunda Türkiye'nin cari işlemler açığını 25 milyar dolarlık azaltıcı etki yapacak. Brent petrol bu yıl ortalama 50 dolar olursa cari açık hedeflenen seviyenin 22.8 milyar dolar, 60 dolar olursa hedeflenen seviyenin 18.5 milyar dolar altında oluşacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...