Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Mustafa Koç; 'Çalışmalarımızla hem zihinlerde, hem de sahada engelleri kaldırmaya odaklandık'

Mustafa Koç; 'Çalışmalarımızla hem zihinlerde, hem de sahada engelleri kaldırmaya odaklandık'

Ekonomi Haberleri

Mustafa V. Koç, Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi ile hem zihinlerde, hem de sahada engelleri kaldırmaya odaklandıklarını kaydetti.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi ile hem nbsp; zihinlerde, hem de sahada engelleri kaldırmaya odaklandıklarını kaydetti. Koç Holding açıklamasına göre, holdingin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) işbirliğiyle başlattığı "Ülkem İçin Engel Tanımıyorum" projesi, üçüncü yılında da Türkiye'de farkındalık oluşturmayı sürdürüyor. Koç Topluluğu Şirketleri, çalışanları ve "Ülkem İçin Elçisi" olan bayilerin desteğiyle sürdürülen proje kapsamında bugüne kadar 36 şehirde toplam 125 bin 982 kişiye "Engelliliğe Doğru Yaklaşım" eğitimleri verildi. Aynı dönemde bin 361 işletmenin fiziki şartları engelli dostu haline getirildi ve engellilere yönelik çok sayıda ürün ve hizmet geliştirildi. Mustafa Koç, Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi'nin hem topluluk şirketleri, çalışan ve bayilerinde hem de toplumda
oluşturduğu etkiden büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Çalışmalarıyla hem zihinlerde, hem de sahada yani hayatın nbsp; içindeki engelleri kaldırmaya odaklandıklarını vurgulayan Koç, bunu hedefledikleri oranda başarmış olmaktan son derece memnun olduklarını dile getirdi. Projeye başlarken süreyi diğer "Ülkem İçin" temaları gibi iki yıl olarak belirlediklerini anımsatan Koç, "Ancak hem çalışanlarımızda, hem de başta çocuklar ve geleceğimizin teminatı olan gençler üzerinde oluşturduğu etkiyi görünce bu süreyi üç yıla uzattık" ifadelerini kullandı. Bugün hem topluluk şirketlerinde, hem de Türkiye'de bu proje ile engellilik konusunda önemli bir farkındalık oluşturduklarını gördüklerinin altını çizen Koç, şunları kaydetti: "Projemizin ilk adımı olan eğitimlerle çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve yerel yönetim temsilcilerine ulaştık. Ülkem İçin Elçileri olan bayilerimizin liderliğinde toplam 36 ilde 'Engelliliğe Doğru Yaklaşım' eğitimleri düzenledik. Bu eğitimlere Koç Topluluğu çalışanları, paydaşlarımız ve yan sanayicilerimizin bulunduğu 103 bin 482 kişi ile 22 bin 500 öğrencinin katılımını sağladık. Projemizle, faaliyet gösterdiğimiz alanlarda fiziki şartların iyileştirilmesinin yanı sıra şirketlerimizin bayi ve mağaza prosedürlerine 'Engelli Dostu Olma' şartı da ekleyerek toplam bin 361 işletmenin fiziki şartlarını engelli dostu hale getirdik. Koç Topluluğu Şirketlerimiz aracılığıyla 19 okulun fiziki şartlarını yeniledik. Bu çalışmaların yanı sıra oluşturduğumuz algı değişikliği iş süreçlerimize de yansıdı. 'Herkes İçin Tasarım' konseptini benimseyerek engelli bireyleri ötekileştirmeden hizmet ve ürünlerimizi geliştirdik."

Örnek uygulamalar ödüllendirildi
Koç Topluluğu, "Engelliliğe Doğru Yaklaşım" eğitimlerinin yaygınlaştırılması, fiziki şartların iyileştirilmesi, destekleyici kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin hayata geçirilmesi ve iletişimde aktif rol alınması gibi başlıklar altında örnek uygulamalar hayata geçiren topluluk üyelerini de ödüllendirdi. Koç Üniversitesi, çalışanları ve öğrencilerinden oluşan bin 638 kişiye "Engelliliğe Doğru Yaklaşım" eğitimleri vermesi ve Hemşirelik Meslek Yüksekokulu'nun katkılarıyla açılan "Engelli Çocuk ve Ailelerine Destek Merkezi" ile "En Başarılı Şirket/Kurum" kategorisinde ödüle layık görüldü. Ford Otosan da 500 milyon dolar yatırımla hayata geçirdiği "Engelli Dostu Yeniköy Fabrikası" ve 14 bin kişiye ulaşan farkındalık eğitimleriyle ödül almaya hak kazanan bir diğer şirket oldu. "Engelliliğe Doğru Yaklaşım" eğitimlerinin gerçekleştiği 36 il arasında yapılan sıralamada ise Malatya birinciliği göğüsledi. Malatya Ülkem İçin Elçisi Ford Otosan Bayii Saim Ilıcak, düzenlediği 7 farklı eğitim ile 2 bin 500'ten fazla kişiye ulaşarak birinciliği kazandı. Setur Ülkem İçin Proje Sorumlusu Selen Sözer de Koç Topluluğu Şirketleri ile gerçekleştirdiği işbirliği ve departmanlar arasında koordineli çalışmalarıyla proje iletişiminde oluşturduğu etki ile "En Başarılı Proje Sorumlusu Ödülü"nün sahibi oldu.

Topluluk şirketlerinden 'engelsiz' projeler
Açıklamada Koç Topluluğu şirketlerinin proje kapsamında yaptığı uygulamalara da yer verildi. Buna göre Koç Holding, Tohum Otizm Vakfı işbirliğiyle Beylikdüzü'ndeki 20 okulda ve Beylikdüzü Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi'nde görev yapan eğitimcilere kaynaştırma eğitimleri verdi. Yapı Kredi ise Ülkem İçin Fonu aracılığıyla 3 ilköğretim okulunun fiziki şartlarının iyileştirilmesini tamamlarken, bin 204 adet engelsiz ATM'nin faaliyete geçirilmesini sağladı. Arçelik, "Herkes İçin Tasarım" konseptini tüm ürünlerine uygulamak için Ar-Ge çalışmalarını başlattı. Otokar, Doruk serisi araçlarda ve Kent serisi otobüslerde Braille alfabesi kullanımını devreye aldı. Koçtaş "Daha Güzel Evler Daha Güzel Hayatla" konsepti ile Adana ve Kocaeli'de engelliler için faaliyet gösteren dernek merkezlerinin fiziki koşullarının iyileştirilmesi projesini hayata geçirdi. Tanı, Türk Traktör ve Ram Dış Ticaret şirketleri birer ilköğretim okulunun fiziki şartlarının iyileştirilmesini sağladı. Arçelik, Beko, Ford Otosan, Opet, Koçtaş ve Divan yeni açılacak bayi, mağaza ya da şubeleri için bayi prosedürlerine "Engelli Dostu" olma maddesini eklerken, açıklamada diğer şirketlerin faaliyetleri ile ilgili şu bilgiler de yer aldı: "Arçelik 90 bayisi ve 5 işletmesi, Fort Otosan 107 bayisi, Koçtaş 10 mağazası ile 'Engelli Dostu' oldu. Setur, Arçelik, Fort Otosan, Koçtaş ve Opet işbirliği ile 'Türk İşaret Dili Öğretmeni Yetiştirme Kursu' faaliyete geçirildi. Koç Finans, Zer ve AES Entek işbirliğiyle 'iPad'imle Öğreniyorum' projesi kapsamında, zihinsel engellilere yönelik bir merkezin eğitmen eğitimi ve öğrenciler için gerekli olan iPad'lerin temini sağlandı. Tofaş'ın fabrikada düzenlediği toplantı ve diğer etkinliklerinde işitme engelliler için bir tercüman bulundurulmaya başlandı. Engelli çalışanlardan bir sendika temsilcisi seçildi. İşitme engelli çalışanlara interaktif tiyatro ile iş güvenliği eğitimi verildi. İşitme engelli çalışanların liderleri işaret dili eğitimi almaya başladı. Okuma yazma bilmeyen işitme engelliler için okuma yazma eğitimine başlandı. Tüpraş, Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Kent Konseyi ile işbirliği içinde Kocaeli'ndeki 300 kamu personeline işaret dili eğitimi düzenledi. Aygaz, 8 ilde toplam 6 bin ziyaretçiye farkındalık eğitimi verdi. Divan, tüm pastahane ve kafeleri için braille alfabeli menüleri ile hizmet vermeye başladı."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...