Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Piyasaların gözü bu toplantıda!

/ Kaynak: AA
Piyasaların gözü bu toplantıda!

Ekonomi Haberleri  / AA

Döviz kurlarındaki artış eğilimin devam ettiği piyasalarda, Para Politikası Kurulunun yarın yapılacak toplantıda atacağı adımlar bekleniyor.

nbsp;Enflasyon beklentilerinin yükseldiği ve döviz kurlarındaki artış eğilimin devam ettiği piyasalarda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) yarın yapılacak toplantıda atacağı adımlar bekleniyor.

Piyasalarda geçen hafta doların küresel piyasalarda değer kazancına paralel TL cinsi varlıklarda satış görüldü. Dolar/TL, 2,73'ün üzerini test ederken, Türkiye'nin 5 yıllık kredi temerrüt takası (CDS) 214-230 baz puan aralığında işlem gördü. Tahvil piyasasında ise faizler tüm vadelerde yükseldi.

TCMB, TL'de görülen değer kayıplarının ardından 22 Nisan'da yapılacak PPK toplantısında bazı önlemler alabileceğini açıkladı. Buna göre, döviz depo piyasasında ölçülü bir faiz indiriminin ve TL zorunlu karşılıklara ödenen faizde ölçülü bir artışın gündeme alınacağı bildirilirken, gerekli görülmesi durumunda, istikrarı destekleyici yönde ilave tedbirlerin alınabileceği vurgulandı. TCMB, likidite tarafında ise sıkılaştırmaya devam etti. TL'deki sıkılaştırmaya paralel ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 8'in üzerine çıktı.

Öte yandan geçen hafta cuma günü açıklanan TCMB Beklenti Anketi'ne göre, genel anlamda enflasyon beklentilerinde kötüleşme görüldü. 2015 yıl sonu, 12 ay sonrası ve 24 ay sonrası için enflasyon beklentileri yükseldi.

Piyasalar, enflasyon beklentilerinde görülen yükselme ve döviz kurlarındaki artış eğiliminin devam ettiği dönemde yarın gerçekleşecek PPK toplantısında TCMB'nin atacağı adımları bekliyor.

AA Finans'ın Nisan ayı PPK Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler ise faizlerde herhangi bir değişiklik beklemiyor.

"Faiz göstergelerinde değişiklik beklemiyoruz"

Halk Yatırım'ın Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı konuya ilişkin değerlendirmesinde, TCMB'nin, geçen hafta yaptığı açıklamalarda, bir anlamda, döviz likiditesini rahatlatmaya, TL likiditesini de sıkılaştırmaya yönelik önlemlerle, kur üzerinde baskıların artması durumunda, faiz aracından ziyade makro ihtiyati tedbirlerle müdahale edebileceği sinyalini verdiğini ifade etti.

Bu çerçevede, çarşamba günü açıklanacak PPK faiz toplantısında, TCMB'nin faiz göstergelerinde herhangi bir değişikliğe gitmeyeceği yönündeki beklentileri koruduklarını aktaran Tokalı, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 28-29 Nisan toplantısı öncesinde, ekonomide zayıflama sinyallerinin ağırlık kazanması (bu hafta konut, PMI ve dayanıklı tüketim verileri dikkati çekiyor), Fed'in normalizasyon sürecindeki duruşuyla ilgili artan tansiyonun azalmasını sağlayacağını söyledi.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...