Asya Kalkınma Bankasından enerjiye 5 milyar dolar

/ Kaynak: AA
Asya Kalkınma Bankasından enerjiye 5 milyar dolar

Ekonomi Haberleri  / AA

Asya Kalkınma Bankası Enerji Yatırımları Danışmanı Zhai: 'Bu bütçenin yarısını yenilenebilir enerjiye, yarısını da diğer enerji projelerne sağlayacağız'

Asya Kalkınma Bankası Enerji Yatırımları Danışmanı Yongping Zhai, bu yıl enerji projelerine 5 milyar dolar ayıracaklarını ve Asya ülkelerinde yatırım yapacak Türk şirketlerini desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Bankanın enerji projeleri ve gelecek yatırımları hakkında AA muhabirine değerlendirmede bulunan Zhai, Asya Kalkınma Bankasının 2014 yılında enerji sektörüne 4 milyar dolar finansman aktardığını söyledi. Zhai, özellikle Güney Asya ülkelerinde aktif olduklarını ve geçen yıl 16'sı kamunun, 14'ü özel sektörün olmak üzere 30 enerji projesine destek verdiklerini dile getirdi. Sağlanan finansmanın büyük bir kısmının yenilenebilir kaynaklara harcandığını vurgulayan Zhai, şöyle devam etti:
"Geçen sene aktardığımız 4 milyar dolar finansal desteğin 2 milyar 400 bin doları rüzgar, güneş, hidroelektrik ve enerji verimliliği gibi yenilenebilir enerji projelerine gitti. Bu miktarın da neredeyse yarısı hidroelektrik kaynaklar için sağlandı çünkü Asya ülkelerinde ciddi bir su potansiyeli var ve bu potansiyelin değerlendirilmesini önemsiyoruz. 1 milyar 600 bin dolarlık finansman ise enerjide altyapı ve iletimi geliştirilmek için oluşturuldu."
Zhai, bu yıl Hindistan'da "Yeşil Koridor" adındaki enerji projesine toplamda 700 milyon dolarlık kredi vereceklerini belirterek, bu tür büyük çaplı projelerin Çin, Pakistan, Endonezya gibi ülkeler için de geçerli olacağını vurguladı.
Enerji sektörüne aktarılan finansmanın giderek artacağını dile getiren Zhai, şunları söyledi:
"2015 yılında enerji sektörüne 5 milyar dolarlık bir bütçe ayırdık. Bu bütçenin yarısını yenilenebilir enerjiye yarısını da diğer enerji projelerine sağlayacağız. Asya ülkelerine yatırım yapmak isteyen Türk şirketleriyle daha önce çalıştık, bu iş birliğimizi devam ettirmek istiyoruz. Türkiye, Asya Kalkınma Bankasının faaliyet gösterdiği bir ülke olmadığı için bizden direkt olarak kredi almıyor fakat Türk şirketleri aracılığıyla partnerimiz oldu. Projeleri uygulamamızda bize partner olduğu için Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Bundan sonra da Asya'ya uzmanlıklarını getirecek Türk şirketlerine finansman sağlamaktan memnun olacağız."
Zhai, Bankanın amacının, yoksulluğun azaltılması ve ekonomik büyümenin sağlanması olduğunun altını çizerek, yatırımcıların enerji projelerinde ancak "ulaşılabilirlik, ödenebilirlik ve sürdürülebilirlik" özelliklerini sağladıkları sürece finansal desteği alabileceklerini sözlerine ekledi.
Merkezi Filipinler'de bulunan Asya Kalkınma Bankasının 48 üye ülkesi bulunuyor, Banka bu ülkelerin 40'ında aktif olarak faaliyet gösteriyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...