Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

1.3 milyon esnafın borcu siliniyor! Son tarih 31 Temmuz

1.3 milyon esnafın borcu siliniyor! Son tarih 31 Temmuz

Ekonomi Haberleri

12 ay ve daha fazla süre prim borcu bulunan yaklaşık 1.3 milyon Bağ-Kur'lunun borçlarını yeniden yapılandıran düzenleme yürürlüğe girdi.

Torba Kanun kapsamında 1.3 milyon Bağ-Kurlu esnafın prim borcu affediliyor. Esnaf prim affı yasasından yararlanmak isteyen esnafın 31 Temmuz tarihine kadar başvurması gerekiyor. Bağ-Kurlu'yu ilgilendiren torba yasa düzenlemesi nisan ayında yasalaşmıştı. Kanunun uygulanmasına yönelik genelge yayımlandı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müdürlükleri işlemlere başladı. Buna göre esnaf, şirket ortağı ve tarımsal faaliyeti sebebiyle Bağ-Kurlu olanlara borcunu sildirme imkânı veriliyor. Bu kişilerin 2015 Nisan ayı sonu itibariyle birikmiş borçları 12 ay ve daha fazla ise 31 Temmuz 2015'e kadar SGK'ya başvurmak şartıyla borçlarını sildirebilecekler. Sildirdikleri dönem emeklilik hesabında dikkate alınmayacak. Fakat ileride imkânları olursa bu dönemi tekrar ödeyerek emekliliğe saydırabilecekler. 31 Temmuz tarihini geçirenler ise bu imkandan faydalanamayacak. Aynı şekilde SGK'nın rücu (tazminat) davalarına muhatap olanların da 31 Temmuz 2015'e kadar SGK'ya başvurmaları gerekiyor. Başvuru yapanlar borçlarını dilerlerse faizsiz olarak peşin dilerlerse 18 taksitte ödeyebilecekler. Örneğin işçisi iş kazası geçirmiş ve bu kazada kusurlu bulunmuş işverenler tazminatlarını bu kapsamda ödeyebilecekler. Fakat bu borca ilişkin mahkeme kararının en geç 31.12.2014 tarihine kadar kesinleşmiş olması gerekiyor.
CEZALAR SİLİNİYOR nbsp;
Kanun ile binlerce esnaf ceza yükünden de kurtuluyor. Bir esnaf aynı zamanda işverense yani yanında işçi çalışıyorsa, kendisi için ödeyeceği prim, çalışanı için ödediği en yüksek primden az olamıyordu. Az olması halinde aradaki fark SGK tarafından cezalı olarak tahsil ediliyordu. Binlerce esnafa ceza çıkaran ve düşük primle işçi çalıştırmaya sevk eden bu uygulama, 1 Ekim 2008'den geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırıldı.


DEV DESTEK
Esnafa 12 yılda nbsp;

12.5 milyar lira

Haber Merkezi ANKARA
13 yıllık AK Parti hükümetleri döneminde en fazla destek verilen kesimlerin başında esnaf ve sanatkarlar geliyor. Esnaf ve sanatkârlara Halk Bankası aracılığıyla önemli miktarlara ulaşan uygun koşullu krediler kullandırıldı. Söz konusu uygulama kapsamında 2002 yılında esnafa yansıtılan kredi faizleri yüzde 47 seviyelerinde iken, 2003 yılından itibaren kademeli bir şekilde düşerek, 2011 sonrası Cumhuriyet tarihinin en düşük kredi faiz oranları olan yüzde 4-5 seviyelerine kadar indi. 2002 yılında 153 milyon TL olan kredi bakiyesi, 2014 yılı sonu itibarıyla 12.5 milyar TL olarak gerçekleşti. Ayrıca Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanununu yürürlüğe koyuldu. Esnaf ve sanatkârlar için bilgi sistemi oluşturuldu ve Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir strateji belgesi hazırlayarak uygulamaya konulması sağlandı. Bunların yanı sıra esnaf ve sanatkârlara yönelik küçük sanayi sitelerinin yapımında TOKİ imkânları kullandırıldı. Modern toplu taşımacılık ile esnaf ve sanatkârların faaliyet gösterdikleri fiziki mekânların iyileştirilmesine yönelik projeler gerçekleştirildi.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...