KOBİ sayısı 5 yıl içinde 3 kat arttı

KOBİ sayısı 5 yıl içinde 3 kat arttı

Ekonomi Haberleri

Türkiye ekonomisinin itici gücünü oluşturan KOBİ'lerin sayısı son beş yılda yüzde 313 artış gösterdi.

İnsan kaynakları sitesi Eleman.net, "Türkiye'nin KOBİ Haritası"nı çıkardı. Siteye üye olan 200 bin KOBİ arasında gerçekleştirilen araştırmaya göre, Türkiye'de KOBİ'lerin sektörel omurgasını; son 5 yıldır inşaat, gıda, tekstil, imalat sanayi ve bilişim teknolojileri oluşturuyor. 2015 yılının ilk yarısında yüzde 8 artış yaşayan KOBİ'ler, sektörel dağılımda da son 5 yıldır değişmeyen bir tablo sunuyor. 5 yılda KOBİ sayısı tam yüzde 313 artış gösterirken, bu yılın ilk 6 aylık verilerine göre sektörden en büyük payı yüzde 8.10 ile yine inşaat aldı. Hemen ardından sırasıyla; yüzde 6.89 ile gıda, yüzde 6.55 ile tekstil, yüzde 4.97 ile imalat, yüzde 4.76 ile bilgisayar, internet ve BT teknolojileri geliyor. KOBİ'lerin, Türkiye genelinde illere göre dağılımına bakıldığında da geçen yılki tablo değişmiyor. İstanbul 46.34 ile en büyük payı alırken onun yüzde 10.9 nbsp;ile Ankara, yüzde 8.28 ile İzmir, yüzde 4.13 ile Bursa, yüzde 3.76 ile Antalya, yüzde 2.41 ile Konya ve 2.34 ile Kocaeli izliyor.
Araştırma çalışmasının sonuçları, KOBİ'lerde çalışan sayısı dağılımının geçen yıldan farksız olduğunu gösteriyor. Yüzde 63.07 ile büyük bir çoğunluğun 11-25 arası çalışana sahip olduğu görülüyor. Çalışan sayısı arttıkça pastanın dilimleri de küçülüyor. 1-5 yaş arası çalışan sayısına sahip işletmeler yüzde 11.37, 26-50 arası çalışan sayısına sahip işletmeler yüzde 10.75'lik orana, 51-100 arası çalışana sahip işletmeler yüzde 4.12'lik payı alıyor. Binden fazla çalışan sayısına sahip işletmeler, yılın ilk 6 ayında yüzde henüz yüzde 1'i görebilmiş değil. nbsp;


Dünya KOBİ Forumu nbsp;
Vakfı katkı sağlayacak
Eleman.net Murahhas Üyesi Savaş Ünsal, TOBB'un girişimiyle, dünyada KOBİ'lerin desteklenmesi için çalışmalar yürüten Dünya KOBİ Forumu Vakfı'nın küresel ekonomik büyümenin desteklenmesine yönelik çok önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, "Ekonomisinin yüzde 98'inin KOBİ'lerden oluşan Türkiye'nin girişimiyle kurulan bu vakıf aracılığıyla büyük şirketler ile KOBİ'ler arasındaki etkileşim nbsp;ve işbirliğinin giderek artacağına inanıyoruz" dedi.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...