Ziraat Katılım'la 170 şube 2200 kişiye de istihdam

Ziraat Katılım'la 170 şube 2200 kişiye de istihdam

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin ilk faizsiz kamu bankası olan Ziraat Katılım faaliyete başladı. Banka, 2018 yılına kadar 170 şube açarak 2200 kişiye iş sağlamayı hedefliyor...

ÖMER ÇELİK
Devlet eliyle verilecek faizsiz bankacılık hizmeti dün başladı. 675 milyon lira sermaye ile kurulan Ziraat Katılım Bankası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı. Ziraat Katılım'ın Genel Müdürlük binasının bulunduğu Eminönü'nde düzenlenen törende konuşan Erdoğan, kamunun bu alandaki ilk kuruluşu olarak sektöre giren Ziraat Katılım Bankası'nın diğer kamu bankalarına da örnek olacağını söyledi. Ziraat Katılım'ın 675 milyon lira sermayeyle 6 ay gibi çok kısa sürede kurulduğunu belirten Erdoğan, Ziraat Tekafül'ün de (faizsiz sigortacılık sistemi) kurulmasını önerdi. Eminönü'ndeki ilk şubeyi kısa sürede yenilerinin takip edip yıl sonundaki 20 şube hedefine süratle ulaşılacağına inandığını belirten Erdoğan, "Önümüzdeki yıl 50, 2018 yılında 170 ve 2023'te 500 şubeye ulaşması beklenen katılım bankamızın örnek ve öncü bir kuruluş olarak yoluna devam etmesini diliyorum" dedi. İstanbul'un finans merkezi olması için çalıştıklarını anlatan Erdoğan, "Bugün Londra faizsiz bankacılığın önemli bir merkezi konumunda. Niye Londra olsun da İstanbul olmasın? Bu işin çoktan İstanbul tarafından organizesi ve çekim alanı haline getirilmesi gerekiyordu. Katılım bankacılığının sektörde halen yüzde 5 olan payını 2023 yılında yüzde 15'e hatta yüzde 20'ye çıkarmalıyız" ifadelerini kullandı. nbsp;
16 MİLYAR TL ZARARDAYDI, ŞİMDİ...
Ziraat Bankası'nın tarihinin Türkiye'nin finans tarihi olduğuna işaret eden Erdoğan, 1863'te Ziraat Bankası'nın ilk nüvesi olan Menafi Sandıkları kurulduğunda Osmanlı ekonomisinin iflasın eşiğine geldiğini, devletin Galata bankerleri ve tefecilerinin esiri olduğunu hatırlattı. Ziraat'in kuruluş dönemiyle 12 yıl öncesinin benzer olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti: "2001'de gecelik faizlerin yüzde 7500'lere çıktığı bir krizi yaşamıştık. Geldiğimizde 25 banka batmıştı. 40 milyar dolar bir borç yükü vardı. 2002 sonunda sadece Ziraat'in görev zararı 16 milyar liraydı. 16 milyar lira görev zararıyla devraldığımız Ziraat Bankası bugün çok ciddi kâr eden banka haline geldi."
Türkiye'de yüksek faizden rant elde eden tefeciler olduğunu belirten Erdoğan, "MİT'e, milli bankalarımıza, milli projelerimize saldırdılar. Paralel ihanet çetesinin 17-25 Aralık darbe sürecinde hedef aldığı kurumlardan biri de kamu bankalarımızdı. Bugün bizi Mursi'nin akıbetiyle tehdit eden gazete, geçen yıl da Ziraat Bankası New York şubesini itibarsız hale getirmeye çalışıyordu" dedi.
1 NUMARALI MÜŞTERİ ERDOĞAN
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bankada "1 numaralı müşteri" olarak hesap açtı. Genel Müdürlüğü İstanbul'da olan banka, Eminönü Genel Müdürlük binasının giriş katındaki şube ile hizmet verecek. Genel Müdürlükte 162, Eminönü şubesinde 15 kişi hizmet verecek.








UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...