Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Cep'lerimiz yanacak

'Cep'lerimiz yanacak

Ekonomi Haberleri

Ekonomi Bakanlığı, yerli üreticinin korunması amacıyla ithal cep telefonu, laptop ve elektrikli ev aletlerine ilave vergiler getirileceğini açıkladı

Ekonomi Servisi nbsp;
Cep telefonu, tablet nbsp;PC, laptop ve elektrikli ev eşyalarına yeni vergiler geliyor. Düzenlemeyle yüzde 20-25 ithal vergi gelmesi beklenirken kur farkı nedeniyle fiyatları artan ithal telefonlar el yakacak. nbsp;
Türkiye'de cep telefonu, televizyon ve benzeri elektronik cihaz üretimi yapan Vestel, geçtiğimiz yıl aralık ayının başında Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'ne yazılı bir başvuru yaparak mobil telefon ithalatının yerli üretime zarar verdiğini iddia etmişti. Konuyla ilgili olarak adım atılmasını isteyen Vestel bakanlıktan telefon ithalatına karşı koruma tedbiri alınmasını talep etmişti. Konuyla ilgili soruşturmayı tamamlayan Ekonomi Bakanlığı, vergilendirmenin önümüzdeki 1-2 ay içinde gerçekleştirileceğini açıkladı. İlave gümrük vergileri gibi önlemler paketlerinin hitap ettiği ithalat grubunun 35 milyar dolar civarında olduğunu söyleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Çok önemli ürün gruplarının da ithalat anlamında Ekonomi Bakanlığı tarafından gümrük vergilerinde, ilave gümrük vergilerinde, anti damping soruşturmalarıyla özel tedbirlerle karşılaştığını göreceğiz. Özellikle elektrik-elektronik, cep telefonu, tablet gibi ürün gruplarında uygulamayı göreceğiz. Diğer anlamda da kimya gruplarıyla çalışmalarımız devam ediyor, bunları da yakında göreceğimiz ürün grupları olarak görebiliriz" dedi. Yerli üretimi koruma anlamında böyle bir adım atıldığını kaydeden Zeybekci, "Bu vergi değil koruma. İçerideki üretimi koruma amacıyla geliştirilen bir şey. İçerideki üretimi teşvik eden, üretimin rekabet gücünü arttıran bir uygulama. Yani cep telefonlarını yerli üretim aldığınız zaman daha cazip hale getiren daha ucuz vatandaşımızın kullanımına sunan bir uygulama. Koruma önlemleri. İlave bir artış olacak. Uluslararası standartlarda biz bunlara vergi demiyoruz anti damping uygulaması diyoruz" diye konuştu. nbsp;Türkiye'de özellikle akıllı cep telefonu üretmek vergi mevzuatındaki düzenlemeler yüzünden ithal ürünlere göre yüzde 20-25 daha yüksek maliyetler oluşmasına sebep oluyor. Yapılacak düzenleme ile ithal ürünlerin fiyatlarının en az bu oranda artması bekleniyor.
12 milyon ithal cep telefonuna 6.5 milyar lira ödedik
Araştırma kuruluşu GFK'nın verilerine göre bu yılın ilk beş aylık döneminde Türkiye, 3 milyar 474 milyon 111 lira ödeyerek 5 milyon 222 bin 377 adet cep telefonu ithal etti. Geçen yıl ise aynı dönemde 2 milyar 347 milyon lira harcanarak, 4 milyon 296 bin 85 cep telefonu ithalatı gerçekleşmişti. 2014 yılının tamamında ithal edilen 12 milyon 546 bin 529 adet cep telefonuna, 6 milyar 575 milyon 267 lira ödenirken, bu rakamlar yurt dışından gelen yolcuların yanlarında getirdiği cep telefonlarını kapsamıyor. Araştırma sonuçlarına göre geçen yıl tüm dünyada 1 milyar 230 milyon akıllı telefon satıldı. Bu yıl sonuna kadar satış rakamlarının 1 milyar 360 milyonu geçmesi bekleniyor.
Uzak Doğu ülkelerini nbsp;kapsayacak nbsp;
Günümüzde elektronik cihazların büyük bir çoğunluğu Çin, Tayland ve Güney Kore gibi Uzakdoğu ülkelerinde üretiliyor. Bu yüzden yapılacak düzenleme özellikle Çin ve Uzakdoğu'dan gelen ürünleri etkileyecek. Yapılan anlaşmalar gereği Avrupa Birliği ülkelerinde üretilen cihazların bu düzenlemeye tabi tutulmaması bekleniyor.







UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...