Ya birlikten atacaklar ya da borç silecekler

Ya birlikten atacaklar ya da borç silecekler

Ekonomi Haberleri

Müzakereler tıkanırsa, komşu avrodan çıkıp drahmiye dönecek ve "hiç bilinmeyen bir bölgeye" adım atacak.

Referandumda kreditörlerin öne sürdüğü şartlara yüzde 61'lik oranla "Hayır" diyen Yunanistan'ın geleceği ve bundan sonraki süreçte Avrupa Birliği'nin takınacağı tavır tartışma konusu oldu. Sandığa giden 6 milyon Yunan vatandaşından 3.5 milyonu, "Kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü şartları hükümet kabul etmesin" demişti. Bu sonuç doğrudan Yunanistan, dolaylı olarak da AB için hem ekonomik hem de siyasi anlamda birçok gelişmeye kapı araladı. Ağırlıklı olarak iki görüş öne çıkıyor. Ya Yunanistan avrodan çıkıp drahmiye dönecek; ya da AB'de kalacak ve borçlarının bir kısmı silinecek. Uzmanlar, Yunanistan'ın Avro Birliğinden ayrılması halinde "hiç bilinmeyen bir bölgeye doğru adım atacağı" uyarısında bulunuyor. Öte yandan muhtemel bir ayrılık "ilk" olacağı için, AB'nin birleştirici rolünün tartışılacağı belirtiliyor.
"FELAKETE GÖTÜRÜR"
Frankfurt Finans ve Yönetim Okulu Ekonomi Profesörü Grigory Vilkov, Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden ayrılmasının şimdi gerçeğe dönüşeceğini savundu. Vilkov, "Çipras artık talep edilen şartları kabul edemez. Avrupalı liderlerin de Yunanistan'ın herhangi bir talebini kabul edeceğini düşünmüyorum. İki yol görüyorum; Çipras alacaklılarıyla bir anlaşmaya varır ve istifa eder ya da hiçbir anlaşma imzalamaz ve Yunanistan avrodan ayrılır" diye konuştu. Commerzbank Baş Ekonomisti Jörg Kraemer ise, "Yunanlar uzlaşmaya karşı oy veriyorsa, en muhtemel senaryo bu sürecin sonunda Avro Bölgesi'nden ayrılmaları olur" görüşünü dile getirdi.
YENİDEN SAÇ TIRAŞI
Bu arada Avrupa'da birliğin muhafaza edilmesi adına 3 yıl önce de gündeme gelen saç tıraşı, yani borçların bir kısmının silinmesi, yeniden masada olacak. SYRIZA'nın İngiltere Sözcüsü Marina Prentoulis, Yunanistan'ın borçlarının bir kısmının silinebileceğini söyledi. Prentoulis, "En kısa zamanda müzakerelere yeniden başlamak istiyoruz. Kreditörler kemer sıkma politikalarını kabul etmediğimizi anlayacaklar. Ya saç tıraşı yapılacak ya da Yunan halkı için uygulanabilir başka bir şey olacak" dedi. IMF de, "borçların yeniden yapılandırılarak, bir kısmının silinebileceğine" işaret etmişti. nbsp;
Yunanlılar kısa sürede 'hayır' beklemiyor
Yunanistan'da referandumun ardından "Hayır" taraftarları, yüzde 61'le gelen zaferlerini sabaha kadar kutladı. Buna rağmen "Hayır" sonucunun hayatlarında önemli bir değişikliğe sebep olmayacağı görüşü hakim. Emekli Yorgo Parlacaz, kısa vadede Yunanistan'da birşeylerin değişeceğine inanmadığını söyledi. Parlacaz, "Ben kelimesi yerine biz kelimesini kullanmamız gerekiyor Avrupa'da. Eminim bizim mesajımızı aldılar" diye konuştu. Üniversite öğrencisi Vlasis Simonidis de Yunanistan'ın düzelmesi için referandumun yetmeyeceğini belirtti. Yunanlı genç, kalkınmanın ve istihdamın artması için köklü değişikliklere gidilmesi gerektiğinin altını çizdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...