'Grexit hala önemli bir risk'

/ Kaynak: AA
'Grexit hala önemli bir risk'

Ekonomi Haberleri  / AA

Yunanistan'ın üçüncü bir kurtarma paketiyle ilerleme kaydedilmiş olsa da avrodan çıkma ihtimalinin hala önemli bir risk olduğu kaydedildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in küresel görünüm raporunda, gelişmekte olan ülkelerin kredi notlarının aşağı yönlü baskılandığını belirtilerek, Yunanistan'ın avrodan çıkma (Grexit) olasılığının hala önemli bir risk olduğu kaydedildi.


Fitch tarafından hazırlanan küresel görünüm raporuna ilişkin bilgilendirme notunda, gelişmekte olan ülke notlarının düşük emtia fiyatları, jeopolitik riskler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) olası faiz artışı ve yapısal büyüme zorluklarından dolayı aşağı yönlü baskılandığı ifade edildi.


Raporda, Avro Bölgesi'ne ilişkin beklentilere de yer verilerek, "Avrupa'da tahvil piyasasında yaşanan düzeltme, piyasanın likidite şartlarını yansıtıyor. Düzeltme aynı zamanda gelecekte özellikle Fed, Avrupa Merkez Bankası ve Japon Merkez Bankası arasındaki para politikası farklılıkları oluştukça bir küresel piyasa oynaklığının işareti de olabilir" denildi.


'Gelişmekte olan ülke notlarında gelecek dönemde negatif eylemler görülebilir'


Fed'in olası faiz artışının gelişmekte olan ekonomilerin makroekonomik ve dış finansman baskılarını artıracağı belirtilen raporda, gelişmekte olan ülke notlarında gelecek dönemde negatif eylemlerin görülebileceği kaydedildi.


Fitch raporunda, "Yüksek cari açığı, vadesi yaklaşan dış borçları, düşük döviz rezerv tamponları, döviz cinsinden yüksek borç yükü, kırılgan makroekonomik politika çerçeveleri ve zayıf temelleri olan ülkeler, Fed'in olası faiz artışına karşı en hassas ülkeler olacak" öngörüsünde bulunuldu.


Jeopolitik risklerin yüksek olduğu belirtilen raporda, Rusya ve batılı ülkeler arasındaki ilişkilerin bozulmasının politik alanda önemli bir kayma oluşturduğunu vurgulandı.


'Yunanistan'da kurtarma paketinin uygulanması üzerinde riskler var' nbsp;


Fitch raporunda, "Son dönemde üçüncü bir kurtarma paketiyle ilerleme kaydedilmiş olsa da Yunanistan'ın Avro Birliği'nden çıkması (Grexit) hala önemli bir risk. Son kurtarma planı üzerinde tamamen anlaşıldığını farz etsek bile önümüzdeki aylarda planın uygulanması üzerindeki riskler yüksek olacak. Olası bir Grexit finansal piyasa oynaklığını tetikleyebilir. Fakat çıkışın başka bir ülkenin de çıkışına neden olacağına veya sistemik bir kriz oluşturacağına inanmıyoruz ifadelerine yer verildi.


Raporda ayrıca gelişmekte olan ve gelişmiş ekonomilerin uzun vadeli büyüme potansiyellerinin azaldığı, bu durumun toplamda ülke notlarına negatif yönde baskılayacağı kaydedildi.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...