Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Eti çok pahalı yiyoruz

Eti çok pahalı yiyoruz

Ekonomi Haberleri

Beşiktaş, "Sektörün istikrarlı olması için para vererek desteğe son verilmeli. Besicilik herkesin işi olmamalı" dedi

CANAN ERASLAN-İSTANBUL
Türkiye'de her dönemin tartışma konularından olan ette Kurban Bayramına iki ay kala tartışma yoğunlaştı. Hem canlı hayvan hem karkas et ithalatının yapıldığı bugünlerde, sektörde "pahalı-ucuz", "üretim yeterli-yetersiz", "fiyat pahalı-uygun", "ithalat yapılsın-yapılmasın" tartışmaları büyüdü. Şahin Sucukları Genel Müdür Yardımcısı Murat Beşiktaş, Türkiye'de etin olması gerekenden yüzde 15 pahalı olduğunu söyledi. Beşiktaş, "Karkas kilogram fiyatı en fazla 20 lira olmalı ama 23-24 lira. Kemiği, işlenmesi, tüketiciye ulaşırken gelen maliyetler derken bir kilo kıyma 35 lira. Bu olabilecek bir şey değil. Bir kilo kıymanın 35 lira olduğu ortamda da 45 liranın altında sucuk satılamaz. Bu fiyatın altındaki ürünler yenmemeli. Gerçek üreticiyseniz, verginiz, fabrikanız, elemanınız varsa sucuk fiyatı 45 liradan aşağı olmamalı" dedi. nbsp;
HAYVAN SAYIMIZI BİLMİYORUZ
Türkiye'de gerçek hayvan sayısının tam olarak bilinmediğini, kesilen hayvanların küpesinin düşülmeyip, yenilerinin küpelenmediğini söyleyen Murat Beşiktaş, "Devlet muhtarlıklara, gıda il müdürlüklerine talimat verecek, o bölgedeki sayım tamamlanacak. Bu yolla süt hayvancılığı, küçükbaş, büyükbaş, kümes hayvanı; hepsi belirlenecek. Geçenlerde panik yaşandı. Balıkesir'de kuş gribi var mı, yok mu, ne kadar var; bilmiyoruz. Sorduğunuzda deniyor ki, hayvan sayımız 14 milyon civarında. Sayılabilir bir şey için 'civarında' denir mi?. Net sayı bilinmeli, sektörün istikrarı sağlanmalı" ifadesini kullandı.
Hayvanları, karnında yavrusuyla kestiler
Et fiyatlarının yüksek olmasının sebebinin 2005 yılına kadar dayandığını söyleyen Murat Beşiktaş, "Sıkıntının kaynağı sütün para etmemesi. 2005'ten bu yana süt para etmeyince hayvanlar satıldı, kesildi. Çünkü 60 kuruşa ürettiği sütü 40-50 kuruşa satmaya üretici dayanamaz. Hayvanını kesti. Hem de yavrulu hayvanını kesti. Koca bir nesil hayvan yok oldu. O dönemde sokaklara sütler dökülüyordu. Süt devlet politikası olmalı. Politikalar süt çerçevesinde belirlenmeli" dedi. nbsp;

Herkes besici olmasın
Herkesin besicilik yapmasına izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Murat Beşiktaş, "Bir adam çıkıyor, '1000 liraya alırım, 500 lira maliyetle beslerim, 2-3 bin liraya satarım' diye hareket ediyor. Bu olmamalı. Herkes hayvan alım satımı yapamamalı. Ruhsat alıp bu işte uzmanlaşmalı" dedi. Bunu teşvik için de 50'den aşağı yetiştirme izni verilmemesi gerektiğini söyleyen Beşiktaş, "Yetiştirici ruhsatı verilecek kişi, en az 50 hayvana sahip olmalı. Teşvik verilecekse, 50 yetiştirene, 2 tane hayvan verilebilir. Ayrıca her 50 besilik hayvan yetiştirene, 10 tane de süt ve damızlık hayvan yetiştirme şartı konulmalı. Süt ve eti birlikte planlamamız şart" dedi.
Hayvancılığa destek, para vererek olmaz

Yemciden kasaba, bıçakçıdan taşımacıya, ambalajdan üretici fabrikalara kadar 150 sektörü etkileyen hayvancılığa desteğin şart olduğunu söyleyen Murat Beşiktaş, "Ama bu yemi ücretsiz vererek olmaz. Üreticinin eline hayvan başına 350 lira vererek olmaz. Ona, yem bitkisini nasıl ucuza getireceğine dair yol göstererek destek olmalı" dedi.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...