Yurt içi piyasalar siyasi gelişmeleri takip ediyor

/ Kaynak: AA
Yurt içi piyasalar siyasi gelişmeleri takip ediyor

Ekonomi Haberleri  / AA

Küresel piyasalar, Yunanistan'a finansman sağlanmasıyla dalgalı bir seyir izlerken, yurt içinde siyasi gelişmeler piyasaların yönünde etkilli.

Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden ayrılacağı endişelerinin durulmasıyla birlikte finans piyasalarının gündemi doların değerini destekleyen ABD ekonomisine çevrildi. Cuma günü Dow Jones Endeksi yüzde 0,2 değer kaybederken, S amp;P 500 Endeksi yüzde 0,1 değer kazandı. Nasdaq Teknoloji Endeksi ise 5.210,14 puana ulaşarak rekor tazeledi.


Analistler, Fed Başkanı Janet Yellen'ın bu yıl içinde faiz artırımına başlanabileceği açıklamasının ardından yükselişe geçen doların, haziran ayı enflasyon rakamlarının beklentiyi karşılamasıyla kazançlarını artırdığını belirterek, makroekonomik verilere bağlı seyrin devam edeceğini kaydediyor. Avro, dolar karşısında 1,0821'e kadar gerileyerek son iki ayın en düşük seviyelerinden işlem görüyor. Dolar/TL şu sıralarda yüzde 0,2 yükselişle 2,6570'e çıkarken, Avro/TL yüzde 0,3 artışla 2,8807 seviyelerinde bulunuyor. Altının ons fiyatı ise 1.073 dolarla beş yılın en düşük seviyelerine geriledi.


Avrupa tarafında, AB'nin, Yunanistan'a kısa dönem finansmanı için 7,17 milyar avroluk kredi sağlamaya karar vermesi Yunanistan'a ilişkin belirsizlikleri öteledi. Yunanistan'a bugün Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması aracılığıyla kısa dönem finansmanı sağlanacak ve Yunanistan bu krediyle yeni programın uygulanmasına başlanıncaya kadar IMF ve Avrupa Merkez Bankası'na (ECB) olan birikmiş borçlarını ödeyecek. Ülkede üç haftadır kapalı olan bankaların bugün açılması bekleniyor. ECB basın toplantısında konuşan Başkan Mario Draghi ise Yunanistan'ın borcunda azaltıma gidilmesi gerektiğini belirterek, Yunanistan'ın daima Avro Bölgesi'nde kalmaya devam edeceği varsayımı ile hareket ettiklerini ifade etti. Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,4, İngiltere'de FTSE 100 endeksi 0,3 değer kaybederken, Fransa'da CAC 40 endeksi yatay seyretti.


Asya'da, geçen haftalarda sert gerileyen borsalar düzenleyici kurumların başlattığı önlemler ve aracı kuruluşların alımlarıyla toparlanmayı sürdürüyor. Şanghay Bileşik Endeksi şu sıralarda yüzde 0,5 artıda, Hang Seng Endeksi ise yüzde 0,3 azalışla işlem görüyor. Japonya piyasalarının tatil olduğu haftanın ilk işlem gününde, veri gündemi de zayıf bulunuyor.


Yurt içi piyasalarda, gözler koalisyon görüşmelerinde
Yurt içinde piyasalar siyasetçilerin açıklamalarına odaklanırken, gözler bu hafta başlayacak 2. tur koalisyon görüşmelerinde olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan hükümet kurma görevini alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçen hafta başlayan koalisyon görüşmeleri kapsamında önce CHP ardından MHP ve HDP ile görüşerek ilk tur görüşmelerini tamamlamıştı. Davutoğlu, yarın AK Parti MYK'sını genişletilmiş bir şekilde toplayarak partililerle değerlendirmeler yapacak, ardından Bakanlar Kurulu ve partinin diğer organlarında görüşmelerini sürdürecek. Ayrıca, Davutoğlu'nun, partisinin il başkanlarını tek tek arayarak "seçime hazır olun" talimatı verdiği bildirildi. Analistler, bütün bu gelişmelerin piyasalar üzerinde ana belirleyici rol oynayacağını belirtiyor.
Bayram tatili öncesinde pozitif görünümünü koruyan yurt içi piyasaların, yurt dışındaki veri takviminin de zayıf olması nedeniyle tamamen iç siyasi açıklamalara göre hareket etmesi bekleniyor. Analistler, BIST 100 endeksinin 82.700 desteğinin üzerinde tutunmasının önemli olduğunu, bu seviyenin üzerinde kalınması halinde 84.500'e doğru hareketlenme yaşanabileceğini belirterek, olası satışlarda 82.000 ve 81.500 seviyelerinin destek konumunda bulunduğunu tahmin ediyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...