Terör belasına karşı yatırımlar patlasın!

Terör belasına karşı yatırımlar patlasın!

Ekonomi Haberleri

Çözüm süreciyle beraber Güneydoğu Anadolu'daki kazanımların korunması gerektiğini vurguladı

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde meydana gelen terör saldırısının ardından iş dünyası temsilcileri ile akademisyenler "birlik" mesajları verirken; 'Çözüm Süreci'nin sürdürülmesi ve yatırımların artarak devam etmesi ortak temenniler arasında yer aldı. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyüp Sabri Ertekin, olayların ekonomik anlamda bazı riskler barındırdığını ancak bu tuzağa düşülmemesi gerektiğini kaydetti. Ertekin, "Şanlıurfa'ya yatırım çekmeye çalışıyoruz. Geçen yılın biraz altında da olsa yatırım çekmede büyük bir sıkıntı yaşamıyoruz. Bu yılın nisan sonu itibarıyla şehrimize 42 yatırım teşvik belgesi verilirken, bunların sabit yatırım tutarı 103 milyon lira oldu. Bu iş yerlerinde bin 551 kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor" ifadelerini kullandı.
Stratejik Düşünce Enstitüsü Ekonomi Programı Koordinatörü Prof. Dr. Muhsin Kar ise terörün bölgede belirsizlik oluşturduğunu söyledi. Problemlerin sadece ekonomi kaynaklı olmadığına işaret eden Kar, "Son 15-20 yıllık süreçte kişi başına kamu harcaması incelendiğinde doğu illerinin ön plana çıktığını görüyoruz. Güvenlik riskleri artarsa, oluşan olumlu iklim sekteye uğrayabilir. Çözüm sürecinin geleceğinin belirsizliği bölgeye gidecek olan özel sektör yatırımlarını geciktirebilir ya da iptal ettirebilir" uyarısında bulundu. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl de; terör saldırısı ile bölgede ekonomiden çok güvenliğin ön plana çıktığını kaydederek, "Türkiye'yi engellemek isteyenlerin uzunca bir süredir bekledikleri ortamın oluşma tehlikesi"ne dikkati çekti. Karagöl, küresel ekonomideki daralmayı da hatırlatarak, "Bu bölgede ortaya çıkacak problemlerle dış ticaret sekteye uğrayabilir. Farklı pazarlardaki sıkıntılar da buna eklenirse, büyüme oranı düşebilir. Yatırımcı siyasi belirsizlikten, iç karışıklıktan etkileniyor. Bu belirsizliğin ortadan kalkması gerekiyor. Çözüm sürecinin devam ettirilmesi şart" ifadelerini kullandı. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necat Coşkun; Irak ve Suriye'deki gelişmelerle birlikte bölge ekonomisinin sıkıntı yaşamaya başladığını, göç dalgası ile birlikte iş gücü anlamında sıkıntılar yaşandığını ve ekonomik sorunların gün yüzüne çıktığını söyledi. Coşkun, kolay oluşmayan istikrar ve güvenin çok çabuk yok olabildiğine işaret ederek, "Ekonomik olarak yatırımcıyı çekecek ayrıcalıklı uygulamalar yapıldı. Buna rağmen yatırımcı gelmiyorsa devlet orada devreye girmeli. Fiili olarak yatırımların devam etmesi, verilecek en iyi mesaj olur" şeklinde konuştu.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...