Yatırım geldi, refah arttı örgüt buna katlanamadı

Yatırım geldi, refah arttı örgüt buna katlanamadı

Ekonomi Haberleri

Çözüm sürecinde Doğu ve Güneydoğu'ya sadece yabancı yatırım 2.3'e katlandı, istihdam yüzde 24 arttı, 188 bin kişi köyüne döndü, turist sayısı arttı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da çözüm süreciyle başlayan çatışmasızlık döneminde yaşanan gelişme, örgütü rahatsız etti. Bölge illerinde yatırımın gelişmesiyle azalan işsizlik büyüyen ekonomi, artan gelir ve refah sebebiyle daha fazla eleman kazanma şansı azalan PKK, silah bırakıp sınır dışına çekilmek yerine barış sürecini sekteye uğratacak eylemlere hız verdi. 2014 yılında izinsiz gösterilerle başlayan çözüme karşı direnme eylemleri, bölgede yapılan yatırım alanlarına saldırılar, iş makinelerinin yakılmasıyla devam etti. Bu yılın başından itibaren de silahlı saldırılarla başlayan 'çözüme sabotaj' zirveye ulaştı. Örgütün hazmedemediği refahın artışı, son 10 yılda çeşitli çalışmalarla gerçekleşti. Geçtiğimiz 10 yılda ekonomi başta olmak üzere her alanda gelişme yaşandı. Çatışma ortamını kendisine daha fazla eleman kazanma açısından fırsat gören terör örgütü, çözüm süreciyle bölgeye gelen yatırımlar, eğitimde gelişme, ekonomi, sağlık, turizm, tarım ve hayvancılıktaki gelişmelerden rahatsız oldu. Örgütteki rahatsızlık, bölgenin yatırım merkezi haline gelmesiyle zirveye ulaştı. nbsp;
YABANCI YATIRIM 3.4 MİLYAR TL
Güvenliğin sağlandığı bölgede Organize Sanayi Bölgeleri de doldu. Sırada bekleyen yatırımcılar için Diyarbakır, Batman, Mardin, Şanlıurfa ve Adıyaman başta olmak üzere çok sayıda yeni tahsisler sağlandı, sanayi bölgeleri oluşturuldu. Çözüm sürecinden önce 50 fabrikanın bulunduğu Batman OSB'de 75 fabrika faaliyete başlarken, 200 girişimci sıraya girdi. Diyarbakır OSB'de son 2 yılda yapılan yatırımlar yüzde 50 arttı, 100 girişimci fabrika alanı için beklemede. Mardin'de yer bekleyen yatırımcı sayısı ise 170'i buldu. Sürece destek amacıyla 2012'de yürürlüğe giren teşvik yasası ile 6. bölge kapsamındaki illere yönelik yatırımlarda önemli destekler sağlandı. 15 ilde gerçekleştirilecek sabit yatırımların tutarı 2.3'e katlanarak 3 milyar 473 milyon lirayı buldu. Aynı dönemde öngörülen istihdam yüzde 24 artışla 13 bin 741 kişiye ulaştı.
Yatırım geldi, refah arttı örgüt buna katlanamadı

Barajlar can suyu oldu
? Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 2003 ile 2015 yılları arasında hayata geçirilen hidroelektrik santralleriyle 10 milyar 431 milyon kilovat saat üretim ile ekonomiye sadece barajlarla 800 milyon dolar katkı sağlandı. 3 milyon kişiye yılda 460 milyon metreküp içme suyu, 3 milyon 261 dekar tarım alanı da suya kavuşturularak 4.2 milyar liralık katkı sağlandı. Sivas'tan Şırnak'a, Siirt'ten Van'a kadar devam eden içme suyu tesisleri tamamlandığında 2 milyon 600 bin kişiye daha su sağlanmış olacak. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bu projelerde çalışan binlerce işçinin de ekonomiye katkı sağladığını belirtti.
10 milyar $ ihracat
Çözüm süreciyle bölgeye yatırım büyük bir hızla arttı. Bölgedeki 14 ile adeta yatırım yağdı. Bu da ihracat rakamlarına yansıdı. Verilere göre 2012'de 9 milyar dolar olan bölge illerinin ihracatı, geçen yılın sonunda 10.4 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde Doğu Anadolu illerinin ihracatı yüzde 33 artışla 1.2 milyar dolara yükseldi. 2012 yılına kadar hiç ihracat yapmayan Tunceli de 2014 sonunda 328 bin dolarlık rakama imza attı.
188 bin kişi köye döndü
Yıllarca terörden kaçmak için köylerini terk edenler, çözüm süreciyle baba ocaklarına döndü. Adıyaman, Ağrı, Batman, Bitlis, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Van'dan çatışmalı dönemde göç etmek zorunda kalan 386 bin 360 kişiden 187 bini 'Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP) sağlanan destekle topraklarına döndü. Meralar arttı, yaylalar kullanıma açıldı, tarım ve hayvancılık büyüdü.






UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...