Ette çözüm ithalat değil üretim artışı

Ette çözüm ithalat değil üretim artışı

Ekonomi Haberleri

Kırmızı et ithalatına karşı çıkan TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, ette fiyat düşüşü için üreticinin girdi maliyetlerinin azaltılması gerektiğini söyledi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı ette fiyatları aşağı çekmenin yolunun ithalat olmadığını belirterek, "Üreticinin girdi maliyetleri düşürülmeli, verimlilik artırılmalı. Bu sorunun çözümü besi hayvanı ve yem maliyetlerinin düşürülmesinden geçer" dedi. Perakende fiyatların, et ithalatını açtırmak isteyen lobilerin en çok kullandığı argümanlardan birisi olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Üretici maliyetlerini dikkate almayan bu kesimler, karar vericileri tedirgin ederek ithalatı açtırma, tatlı para kazanma yoluna sürekli başvurmaktadırlar. Sorunun temelinde girdi maliyetleri ve verimlilik yatmaktadır. Maliyetin yaklaşık yüzde 58-60'ını oluşturan besi hayvanı fiyatları, geçen yıla göre yüzde 50'lere varan oranlarda pahalandı. Yem fiyatları da son 5 yılda 556 liradan 919 liraya çıktı. Yemdeki yüzde 65.3 artış, yüzde 47.4'lük enflasyonun üzerinde gerçekleşti. Ucuz besi hayvanı sağlamak ve yem fiyatlarını düşürmek zorundayız. Toplam besi maliyeti içinde hayvan alımları yüzde 58-60, yem ise yüzde 28-30 oranında pay almaktadır" ifadelerini kullandı. Bayraktar, yem hammaddesi üretiminde gübre ve mazot gibi girdilerde KDV ve ÖTV yükünün azaltılması gerektiğini söyledi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...