Çin'in devalüasyon hamlesinin rekabeti artırması bekleniyor

/ Kaynak: AA
Çin'in devalüasyon hamlesinin rekabeti artırması bekleniyor

Ekonomi Haberleri  / AA

Uzmanlar, Çin'in devalüasyon hamlesinin rekabeti arttıracağı görüşünde birleşiyor.

Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) yuanın günlük referans kurunu art arda üç gün devalüe etmesi, küresel piyasalarda gündemin üst sıralarına yerleşirken, söz konusu kararın küresel ekonomiye etkileri tartışılıyor.


Çin'in devalüasyona gitmesinin ülkenin ihracat avantajı yakalayacağı konusunda piyasada görüş birliği bulunurken, rekabet üstünlüğü elde etme yönündeki çabaların "kur savaşlarını" yeniden tetikleyebileceği de dile getiriliyor.


Analistler, Çin'in yuanın değerini düşürmesinin yavaşlayan ekonomiye karşı bir önlem amacı taşıdığını belirtirken, büyümenin desteklenmesi için ihracattan daha fazla pay alma hamlelerinin ise bölgedeki rekabeti artıracağını vurguluyor.


Yuanın devalüe edilmesiyle Asya ülkeleri para birimlerinin baskı altında kaldığına da dikkati çeken analistler, uzun süreli bir düşük yuan politikasının küresel ekonomiye etkilerinin ağır olabileceği uyarısında bulunuyor.


"Komşuyu zarara sokma politikası rekabeti kızıştırabilir"
Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Nordea Markets Kıdemli Ekonomisti Amy Yuan Zhuang PBoC'nin devalüasyon hamlesiyle yuanın ticaretteki ağırlığını artırmaya çalıştığını ve böylece büyümeyi canlandırmayı amaçladığını ifade etti.
Devalüe kararında artan büyümeye ilişkin endişelerin en büyük rolü oynadığını belirten Zhuang, "Devalüasyon hamlesiyle Pekin yönetimi, ne pahasına olursa olsun bu yılki yüzde 7'lik büyüme hedefinin çok altına inilmesine engel olunacağı sinyali verdi" yorumunu yaptı.


Zhuang, ilk devalüasyon hamlesinin ardından ikincisinin gelmesinin, yuanda uzun süreli zayıflık beklentilerini artırdığının altını çizerek, şunları kaydetti:
"Uzun süreli zayıf yuan beklentisi dünya ekonomisi için kötü bir haber ve küresel ekonomiye negatif yansıyacak. En büyük baskı ise Asya para birimlerinde hissedilecek. Bu doğrultuda, komşuyu zarara sokma politikası rekabeti kızıştırabilir. Keza devalüasyon haberinin ardından birçok Asya para birimi zayıfladı. Gelecek haftalarda, hatta aylarda yuan üzerinde daha fazla aşağı yönlü baskı bekliyoruz. Bu doğrultuda da dolar/yuan tahminimizi yıl sonu için 6,6'ya revize ettik."


"Şu aşamada kur savaşları endişeleri abartılı"
Commerzbank'ın Gelişen Piyasalar Asya Kıdemli Analisti Zhou Hao da Çin'in ticari rekabet yeteneğinin son yıllarda güçlü yuan nedeniyle zarar gördüğüne işaret ederek, büyüme ve ihracat artışındaki yavaşlama göz önüne alındığında, devalüasyon hamlesinin "mantıklı" olduğunu söyledi.


Hao, PBoC'nin tamamen büyümeye ilişkin endişeler nedeniyle yuanın değerini düşürdüğünü belirterek, bankanın şu anda "kur savaşı" gibi bir amacı olmadığını, bankanın müdahalesi sonrasında güçlenen dolarla Asya ülkeleri para birimlerinin zaten zayıfladığına dikkati çekti.


Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'in büyümeye yönelik çabalarının boşa çıkması durumunda, küresel ekonomi ve ticaretin baskı altında kalacağını vurgulayan Hao, şunları söyledi:
"Yuanın tek seferde büyük ölçekli devalüe edilmesi, Çin için iyi bir seçenek değildi. Ancak biz Çin ekonomisinin hala baskı altında olmasıyla yuanın gelecek 12-18 ay boyunca kademeli olarak zayıflamaya devam edeceğini düşünüyoruz. Şu aşamada devalüasyona gidilmesinin kur savaşı anlamına gelmediğini düşünüyoruz ve bu endişeleri abartılı buluyoruz. Ancak uzun süreli bir düşük yuan politikası, küresel ticaretten daha fazla pay alma endişelerini gündeme getireceğinden bunu tetikleyebilir."

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...