Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bin $'lık yüzük yerine 5 $'lık tişört satıyoruz!

Bin $'lık yüzük yerine 5 $'lık tişört satıyoruz!

Ekonomi Haberleri

Turizm bölgelerindeki kuyumcu sayısının yüzde 90 azaldığını belirten MİB Başkanı Ayhan Güner, "Nedeni yüzde 58 komisyon alan turizm acenteleridir" dedi

Önder ÇELİK İSTANBUL

Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Ayhan Güner, Türkiye'ye gelen turist sayısı son 20 yılda 5 kat artışla 7 milyondan 34 milyona çıkarken özellikle turistik bölgelerde kuyumcu dükkânlarının birbiri ardına kapandığını, bunun nedeninin ise yüzde 40 ile 60 arasında değişen oranlarda komisyon alan kötü niyetli turizm acenteleri ve rehberleri olduğunu söyledi. Katma değeri yüksek ürün üretimi için nitelikli mesleki eğitim vermek üzere düzenlenen 'Değerli Taşlarla Geleceği İşlemek' projesinin kapanış toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Ayhan Güner, Türkiye'de hanut mafyası olduğunu ve bunların Türkiye turizmini olumsuz etkilediğini kaydetti.
KUYUMCU SAYISI % 90 AZALDI
Türkiye'de turizmin başladığı; Kuşadası, Kemer, Marmaris, Bodrum, Side, Alanya'da kuyumcu dükkânı sayısının yüzde 90 azaldığını ifade eden Ayhan Güner, buralarda büyük alışveriş merkezleri kurulduğunu ve acentelerin turist getirme vaadiyle komisyon aldığı yerlerin olduğunu belirtti. Turistlerin çarşıya çıkmasına müsaade edilmediğini savunan Güner, şöyle devam etti: "Turistlere: 'Aman çarşıyı dolaşmayın, tehlikeli yerler… Bu dükkânlardan alırsanız kandırılırsınız' diyorlar. Böyle diye diye çarşıya insanların gelmesini engellediler. Kuyumcular da kapandı. 5 dolarlık tişört satmaya mahkûm ettiler. 1000 dolara pırlanta yüzük satmak varken 5 dolara tişört satıyoruz. Bu çok acı bir şey… Her taraf Çin malı eşya dolu... Turistleri korkuta korkuta esnafla ilgisini kestiler. 'Her Şey Dâhil' sistemini getirdiler. Kuyumcu odası başkanı tur operatörüne yalvarıyor: Ne olur 1 saat turistleri bırakın diye… Bu vaziyete geldi. Kuşadası'nda 300 tane kuyumcu vardı. Şu anda 20 tane var. 2000 senesinde Alanya'da 550 tane kuyumcu vardı. Şu anda 30 tane var. Bizi seyahat acentalarına mahkûm ettiler. Turizmdeki esnaf seyahat acentelerinin elinde. Yüzde 50 komisyon alıyorlar bu işin bitmesi lazım. Turist 10 bin dolarlık mal alacak 5 bin dolar komisyon istiyor. Esnaf bunu veremiyor. Ne, ortak mısın sen bana? Kuşadası'nda yüzde 58 komisyon… Ne oluyor? 1 liralık malı 5 liraya satıyoruz, Türkiye pahalı bir yer oluyor. Alışveriş merkezlerinin üç ürününden biri yurt dışında mahkemelik… Kendi ayağımıza nasıl bu kadar kurşun sıkıyoruz anlamıyorum."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...