İstanbul'da 1 Eylül'de av yasağının kalkmasıyla 12 bin 812 balıkçı, bin 947 ruhsatlı gemiyle "Vira Bismillah" diyecek. Bu sezon yaklaşık 50 bin ton balığın sofraları süslemesi hedefleniyor. 


İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre, İstanbul, su ürünleri üretimi ve tüketimi yönünden Türkiye'nin başta gelen illeri arasında yer alıyor. Yaklaşık 434 kilometre kıyı uzunluğu, Marmara, Karadeniz ve boğaz gibi önemli balık üreme ve geçiş noktalarına sahip kent, Türkiye'nin çok önemli balık üretim merkezi durumunda bulunuyor. 


İstanbul sularında avlanan balık sayısı son 3 yılda yüzde 50 civarında arttı. Buna göre, 2011'de 26,7 bin ton olan üretim sayısı, geçen yıl 46,4 bin ton oldu. Nüfus artışı ve diğer durumlar da göz önünde bulundurularak, sayının bu sezon 50 bin tona yaklaşacağı tahmin ediliyor. 


636 ilçenin nüfusundan fazla kişi balıkçılık yapıyor
"Megakent", balıkçı ve tekne sayısıyla da dikkati çekiyor. Amatör balıkçılar da hesaba katıldığında, Türkiye genelindeki 636 ilçenin ayrı ayrı nüfusundan fazla kişi İstanbul'da balıkçılık yapıyor. Kentte, kayıtlı verilere göre 12 bin 812 profesyonel, 38 bin 125 de amatör olmak üzere 50 bin 937 balıkçı bulunuyor. 


İlde ayrıca bin 947 ruhsatlı balıkçı gemisi, 30 balıkçı barınağı, 16 balıkçı barınma yeri, 2 balıkçı çekek yeri, 49 su ürünleri kooperatifi ve 30 su ürünleri işleme tesisi faaliyet gösteriyor.