O illerde, 1 yılda 8 milyar kwh'lik elektrik harcandı!

/ Kaynak: İHA
O illerde, 1 yılda 8 milyar kwh'lik elektrik harcandı!

Ekonomi Haberleri  / İHA

6 ilde yıllık elektrik israfının 8 milyar kwh olduğu ve bu miktarın, birçok ilin yıllık elektrik tüketiminden dahi fazla olduğunu açıkladı.

Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı avukat Hüseyin Sami Çaprak, Dicle Elektrik tarafından dağıtım hizmeti verilen Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerindeki yıllık elektrik israfının 8 milyar kwh olduğunu ve bu miktarın, birçok ilin yıllık elektrik tüketiminden dahi fazla olduğunu açıkladı. Çaprak, adı geçen illerde sadece israf edilen elektriğin parasal değerinin ise 2.7 milyar lira olduğunu bildirdi. 


Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı avukat Hüseyin Sami Çaprak, Dicle Elektrik'in sorumluluğunda bulunan illerde elektrik israfının bu denli fazla olmasının temel sebebinin kaçak elektrik kullanılması olduğunun altını çizdi. Bu nedenle bahse konu illerde ortalama kişi başına yıllık ortalama 1.243 kWh elektrik kullanılırken, Türkiye genelinde ise bu miktarın 534 kWv olduğunu ifade eden Çaprak, şöyle dedi: 

“Bu da, bölge ilerinde Türkiye ortalamasının 2,5 katı daha fazla elektrik kullandığı anlamına geliyor. İşin ilginç tarafı ise, gelir düzeyinin de tam tersi oranda olmasıdır. Yani elektriği daha az kullanan Türkiye genelinde kişi başına yıllık ortalama gelir 14 bin lira iken, elektriği 2,5 kat fazla harcayan bu illerde kişi başına yıllık ortalama gelir 5 bin 700 lira düzeyindedir. Bu rakamlar bile burada elektriğin bedel ödenmeden kullanıldığını, üstelik yetmez gibi elektriğin çok ciddi bir şekilde israf edildiğini açık bir şekilde ortaya koymaktadır.” 


“İKİ BARAJIN ÜRETİMİ KARŞILAMIYOR” 
Dicle Elektrik tarafından elektrik dağıtım hizmeti verilen illerde israf edilen yıllık 8 milyar kWh elektriğin parasal karşılığının 2,7 milyar TL olduğunun altını da çizen Çaprak, “Türkiye'nin en önemli iki barajı olan Karakaya ve Keban barajlarında üretilen elektrik enerjisi, ne yazık ki bu 6 ilin sadece israfını karşılayamamaktadır” dedi. 


Çaprak, bahse konu illerin yer aldığı bölgede son dönemde yaşanan ve artarak devam eden şiddet olaylarının ise, kaçak elektrik kullanımına, dolayısı ile de elektrik enerjisinin daha fazla bir biçimde israf edilmesine zemin hazırladığını da kaydetti. 


“KAÇAK KULLANIM ARTIK 'AYIP' SAYILMIYOR” 
Zaruri ihtiyaçları için elektrik kullanan bir meskenin dahi ortalama aylık elektrik faturasının 30 TL'nin altına düşmemesi gerektiğine de dikkat çeken Çaprak, şu ifadelerde bulundu: 
“Ama yaptığımız araştırmalar sonunda, bu illerde aylık elektrik faturası 10 liranın altında gelen yaklaşık 40 bin elektrik abonesi bulunduğunu belirledik. İşin garip tarafı ise, eskiden kaçak elektrik kullanmanın ayıp sayıldığı buralarda, bu yolla bir başkasının hakkını çalmanın artık ayıp sayılmadığı, bunun bir hak gibi görülmesidir.” 


Çaprak, Türkiye'nin değişik yerlerinde de olduğu gibi buralarda da elektrik enerjisine bağımlı hayat sürmek zorunda olanların varlığına işaret ederek, “Haksız kullandığımız her birim elektrikte komşumuzun da hakkının olduğunu unutmayalım. Belki bizim israf ettiğim elektrik yüzünden yaşanan arıza yüzünden elektriğe bağlı hayat sürmek  zorunda olan biri hayatını kaybedecektir. Bunları göz ardı etmeyerek, kaçak kullanmaktan ve israftan kaçınılması gerekir” diye konuştu. 

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...