Atık suya 8 yılda 38 milyar dolar yatırılacak

Atık suya 8 yılda 38 milyar dolar yatırılacak

Ekonomi Haberleri

Son 5 yılda 2 kat büyüyen atık su arıtma sektörü gaza bastı. Halihazırda 12 milyar doları bulan yatırımlara, 8 yılda 38 milyar dolar eklenecek

ITE Turkey bünyesinde yer alan E Uluslararası Fuarcılık (EUF) tarafından bu yıl ilki düzenlenen IWE Istanbul Water Expo-Su ve Atıksu Arıtma Teknolojileri Fuarı ve Konferansı, su ve atıksu teknolojileri sektörünün ilk ve tek ihtisas fuarı olarak 3 Eylül'de kapılarını açtı. Bugün sona erecek olan fuarda 76'sı Türk 19'u yabancı olmak üzere toplam 95 katılımcı yer aldı. 2023 yılına kadar 50 milyar doları bulması öngörülen su ve atıksu arıtma pazarının şu anki işlem hacmi 12 milyar. IWE Fuar Direktörü Tülin Bozkurt Bulut, su ve atıksu sektörünün küresel krize rağmen yılda ortalama yüzde 5 büyüdüğünü söyledi. Sektörün 2014'te 600 milyar dolara ulaştığını belirten Bulut, "Bu pazarda gelişmekte olan ülkeler mega altyapı projeleriyle ön plana çıkıyor" dedi. 


% 50'sini devlet finanse edecek 
Türkiye'nin AB raporlarına göre su ve atıksu çözümleri için dünyanın en büyük pazarlarından birisi konumuna geldiğini vurgulayan Bulut, şunları anlattı: "AB Entegre Çevre Uyum Stratejisine göre, 2023 yılına kadar Türkiye'nin çevre yatırımlarının 80 milyar doları aşması ve su ve atıksu endüstrisindeki yeni ve rehabilitasyon projeleri için 50 milyar dolarlık yatırım yapılması planlanıyor. Türkiye'nin su ve atıksu sektöründeki yatırım ihtiyacı yaklaşık 38 milyar dolar. Bu rakamın yüzde 50'si devlet, yüzde 30'u özel sektör, yüzde 20'si ise AB ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından finanse edilecek." 


Beklentilerimizi aştı
Fuar katılımcılarından TES Water Group Kurucu Ortağı Beyazıt Yıldırım, fuarın dünyadaki benzerlerine oranla çok daha iyi olduğunu söyledi. Yıldırım, "Diğer fuarlara katı atıklar da dahil ediliyor. Bu ise sadece bizim sektörümüzü kapsıyor. Bu açıdan çok daha verimli" dedi. 


Sektör 5 yılda 2 kat büyüdü
Artemis Arıtım Genel Müdürü Emel Aliipek ise AB uyum yasası çerçevesinde sektörün son 5 yılda iki kat büyüme kaydettiğini söyledi. Aliipek, "Bu bağlamda bir sektör bilincine ihtiyacımız vardı. Fuar bizi bir araya getirdi" diye konuştu. 


Tülin Bozkurt Bulut, "Türkiye su zengini bir ülke değil. Bu nedenle atıksu arıtma ülkemiz için çok önemli. Fuar da sektörün gelişmesi ve globalleşmesine katkı sağladı" dedi. Fuarın büyük talep gördüğünü belirten Bulut, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Macaristan, Çin, Kore, Tayvan, Hindistan, Rusya, Portekiz ve Malezya gibi ülkelerden de katılım olduğunu sözlerine ekledi.


Kaynak: Sabah

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...