Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Küresel piyasalarda son durum

/ Kaynak: AA
Küresel piyasalarda son durum

Ekonomi Haberleri  / AA

Küresel piyasalar ekonomiye ilişkin iyimserliğin artması ile pozitif seyir izliyor.

 piyasalar, Çin'de ekonomik aktivite ve piyasaları destekleyecek adımların atılacağına ilişkin beklentiler ve Avro Bölgesi başta olmak üzere makroekonomik verilerdeki toparlanmanın yol açtığı iyimserlik, borsalarda hızlı yükselişlere neden oluyor.
Çin'de yetkililerin piyasaları desteklemeye devam edeceklerini belirtmesi ve ekonomik aktiviteyi destekleyecek reformların hayata geçirileceğine ilişkin beklentiler, piyasaları pozitif etkiliyor. Çin'de Şanghay endeksi şu dakikalarda yüzde 2'ye yakın değer kazandı. Japonya'da ise önceki gün neredeyse yılın en düşük seviyesine gerileyen hisse senetlerine gelen tepki alımları ve artan risk iştahının etkisiyle Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 6 yükseldi.


ABD'de üç günlük tatilin ardından haftaya yükselişle başlayan borsalar günü yüzde 2'yi aşan kazançla tamamladı. Küresel ekonomik aktiviteye ilişkin iyimserliklerle risk iştahının arttığını ifade eden analistler, tahvil piyasasında satışların, pay piyasalarında ise alışların güçlendiğini kaydediyor. Dün ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,12'den yüzde 2,18'e çıkarken, Dow Jones endeksi yüzde 2,42, S&P 500 endeksi yüzde 2,51 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,73 değer kazandı.


Avrupa tarafında dün açıklanan 2'nci çeyrek GSYH verisinin beklentileri aşması ve son dönemde ekonomideki toparlanmaya işaret eden veri sayısındaki artış piyasaları pozitif etkiliyor. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,61, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,07 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,18 yükseldi. Analistler, bugün başlayacak ve kararları yarın açıklanacak İngiltere Merkez Bankası (BoE) toplantısı ve açıklanacak makroekonomik verilerin takip edileceğini vurguluyor.


Yurt içinde, küresel piyasalardaki pozitif havanın etkisiyle döviz kurları düşüş, pay piyasaları ise toparlanma eğilimine girdi. Dolar /TL, önceki gün gördüğü tarihi zirvesi olan 3,0475 seviyesinden düşüşe geçerek dün 3,0134'e geriledi. Bugün bankalararası piyasanın açılışında 3'ün altına gerileyen dolar/TL'nin ve Asya borsalarındaki yükselişlerin pay piyasalarını açılışta pozitif etkileyeceğini aktaran analistler, gelecek hafta gerçekleştirilecek ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısına kadar piyasalardaki yüksek volatilitenin devam edebileceğini öngörüyor. BIST 100 endeksi dün günü yüzde 0,26 yükselişle 72.052 puandan tamamlamıştı.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...