Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Piyasalar Yellen'e kitlendi, karar haftası!

Piyasalar Yellen'e kitlendi, karar haftası!

Ekonomi Haberleri

FED'in 17 Eylül'de yapacağı kritik toplantıda faiz artırım kararının çıkması durumunda bundan en çok etkilenecek ülkelerden biri Türkiye olacak

Amerikan Merkez Bankası FED, aylardır piyasaları meşgul eden kritik faiz kararını 17 Eylül'de açıklayacak. Faiz artışının ihtimal dahilinde olduğunu belirten uzmanlar, “borsanın 70 binin altına sarkabileceği” uyarısında bulunuyor. Çarşamba günü başlayacak ve kararları perşembe günü açıklanacak ABD Merkez Bankası (FED) toplantısı öncesinde hisse senedi piyasalarında düşüş yaşanırken, altın ve dövizde yükseliş görüldü. Borsa İstanbul'da (BIST) işlem gören hisse senetlerinin haftalık bazda kaybı ortalama yüzde 2.2 oldu. BIST 100 Endeksi 1599 puanlık düşüşle 71.351 puana geriledi. Kapalıçarşı'da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı ise geçen hafta 107.85 liraya, Cumhuriyet altınının satış fiyatı 721 liraya çıktı. Dolar da yüzde 1.6 değer kazanarak 3.0420 liraya ulaştı. 

FAİZİ ARTIRABİLİR

ALB Forex Analisti Rıdvan Baştürk, “Bu hafta yoğun bir gündem bizleri beklemektedir. Haftanın en önemli gelişmesi kuşkusuz FED'in 17 Eylül akşamı açıklayacağı faiz kararları olacaktır. Piyasalarda 'faiz artırması' yönünde beklentiler de var. Faiz kararının ardından ise FED Başkanı Yellen'ın basın toplantısı takip edilecek. FED'in muhtemel bir faiz artırımı durumunda, bundan en çok etkilenecek ülkelerden biri biz olabiliriz. Yurtiçinde ise piyasaları hareketlendirebilecek önemli bir veri akışı bulunmamakla birlikte, ekonomi dışından gelebilecek haber akışları yine sert hareketlere sebep olabilir” dedi. 

KRİTİK SEVİYELER

Borsanın satış baskısı altında olmasına rağmen 71 binin üzerinde tutunmayı başardığını belirten Baştürk, “FED'in pas geçmesi durumunda endekste alımlar görebiliriz. Ancak resmin geneline bakıldığında yurt içindeki mevcut risklerin kısa vadede bitmesi zor görünmektedir. Endekste gelebilecek alımların etkisi de kısa vade ile sınırlanabilir. İçerideki risklere bir de FED'in faiz artırımı eklenirse, endeksteki satış baskısının derinleşmesini bekleyebiliriz. 69.800 ve 67.000 destek seviyelerine doğru gerilemeler yaşanabilir. Endeksin 72 bin üzerinde kalıcı olması durumunda ise ilk etapta 74.500 izlenecektir” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...