'İstanbul'a elektrik santralı yapılmalı'

/ Kaynak: AA
'İstanbul'a elektrik santralı yapılmalı'

Ekonomi Haberleri  / AA

Alış, 'Belki 5 belki 6 sene sonra İstanbul'da bu elektrik tüketim artışı devam ederse sıkıntı olabilir, İstanbul'a santral yapmak lazım' dedi

Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, İstanbul'daki elektrik tüketiminin aynı hızla devam etmesi durumunda ilerideki yıllarda kesintiler yaşanabileceğini belirterek, "Ne yapıp edip İstanbul'a bir yerlere santral yapmak lazım" dedi.


AA muhabirinin sorularını cevaplayan Alış, Türkiye'nin elektrikte arz güvenliğini sağladığını, buna karşın İstanbul'da önümüzdeki yıllarda ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini söyledi.


Alış, İstanbul'un Avrupa yakasında geçen yıl 22 milyar 720 milyon kilovatsaat, Anadolu yakasında 10 milyar 454 milyon kilovatsaat, toplamda 33 milyar 174 milyon kilovatsaat elektrik tüketildiğini bildirdi.


İstanbul'da süratle artan tüketime rağmen yeni santral inşa edilemediğini dile getiren Alış, "İstanbul'da yeni santral yapacak kaynak yok. Ancak Anadolu'dan elektrik getiriyorsunuz. Şu anda mevcut Boğaz atlamaları limitini doldurdu. Bunun için Çanakkale'den iki tane deniz altı geçişi ve onun devamıyla İstanbul'a ve Trakya'ya elektrik getirilecek ama bu kısa süreli bir çözüm olacaktır. İstanbul'da yeni bir santral yapılmazsa 5 yıl sonra elektrik kesintileri olabilir" diye konuştu.


Orta ve uzun vadede istanbul'un elektrik arzı konusunda problemler yaşayabileceğini belirten Alış, "Belki 5 belki 6 sene sonra İstanbul'da bu elektrik tüketim artışı devam ederse sıkıntı olabilir. Bu nedenle ne yapıp edip İstanbul'a bir yerlere santral yapmak lazım" dedi.


İstanbul ve Trakya'da Türkiye elektriğinin 5'te birinin tüketildiğini anlatan Alış, yeni santral inşasının önem kazandığını vurguladı.


"2020 yılına kadar yeni termik santralların inşasına başlamalıyız"
Türkiye'deki linyit kaynakların çevreye fazla zarar veren nitelikteki kömürler olduğunu belirten Alış, şöyle konuştu:
"Silisyum değerleri yüksek, nem oranları yüksek, kalorifik değerleri düşük… Gaz salımı açısından çok kötü… Yani karbondioksit fazla üretiyor, karbonmonoksit fazla üretiyor. Bu yüzden biz her türlü tedbiri alıyoruz. Elektro-filtre yapıyoruz, baca gazı arıtma tesisi yapıyoruz ama gene de bizdeki kömürler kötü kömürler. İşte bu nedenle 2020 yılından itibaren uluslararası anlaşmaların bağlayıcılığı artacak, termik santraller konusunda yeni adımlar atmamız güçleşecek. 2020 yılından sonra ben Türkiye'deki kömürden santral yapma şansımızın olmayacağını tahmin ediyorum. Böyle bir öngörüm var. Biz 2020 yılına kadar yeni termik santralların inşasına başlamalıyız."


Eski termik santrallarda baca gazı arıtma tesislerinin yapılacağını, gaz salımının belli bir seviyeye çekileceğini ancak yeni santralların inşasına izin verilmeyeceğini anlatan Alış, "Türkiye'nin elektrikte arz güvenliğini şimdi sorunsuz. Gelecekte de sorunsuz olması için şimdiden bir şeyler yapılması gerek. 2020'ye kadar Konya Karapınar'daki termik santralı ve diğerlerini hızlandırmalıyız" diye konuştu.
Enerjide ilerideki yıllarda arz sıkıntısı yaşanabileceğine işaret eden Alış, "Türkiye'deki bütün hidroelektrik kaynakların etkin kullanımı halinde yılda 140 milyar kilovatsaat elektrik elde edebileceğiz. Şu anda 56-60 milyar kilovatsaat üretiyoruz yılda, bir 80 milyar daha üretebiliriz ama çözüm olmuyor… 120 milyar da termiklerden üretiyoruz. Tamamını kullandık diyelim eder 260 milyar, bunun üstünü başka kaynaklarla tamamlayacağız" bilgisini verdi.


"Nükleer tesisler enerjimizin yüzde 7'sini karşılayacak"
Akkuyu ve Sinop nükleer güç santrallarında 2 tane 4'er ünitelik nükleer santral yapımının planlandığını hatırlatan Alış, şöyle devam etti:
"Her üniteden bin megavat elektrik üretilecek, toplam 8 bin megavat… O zamanki kurulu gücümüzün 110 bin megavat olduğunu düşünün, nükleerden gelen elektrik üretimi toplamın yüzde 10'u bile etmiyor… Nükleer güç santralların devreye girdiği tarihlerde Türkiye elektrik kurulu gücümüzün yaklaşık olarak yüzde 7'si bir kapasitede olacak bir elektrik gücü için gereksiz tartışmalar yapıyoruz.
Hele ki misyonu, ülkemizin elektrik ihtiyacını karşılamak olan kişilerin bu tartışmalarda negatif pozisyon almalarını anlamakta güçlük çekiyoruz. Tüm güvenlik problemleri çözülmüş nükleer güç santrallarını sisteme mutlaka ilave etmemiz gereklidir. Yüzde 7'si olacak yani, biz bunun için yaygara koparıyoruz" diye konuştu.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...