Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Öğrencilerin kırtasiye masrafı en az 200 lira

Öğrencilerin kırtasiye masrafı en az 200 lira

Ekonomi Haberleri

Çanta, defter, kalem, silgi gibi zorunlu masraflar düşünüldüğünde vatandaşlar, en az 200 liralık kırtasiye masrafı ile karşı karşıya kalacak.

Bayram tatili nedeniyle açılışı 28 Eylül'e ertelenen yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde veliler, tatil sonrası çocuklarının kırtasiye masraflarını karşılama telaşına düşecek.


Her eğitim-öğretim yılı başlangıcında olduğu gibi bu yıl da veliler, ellerindeki uzun ihtiyaç listesiyle kırtasiye dükkanlarını doldurup çocuklarının ihtiyaçlarını, bütçelerine en uygun şekilde yerine getirmeye çalışacak.


Tek tek düşünüldüğünde birçok kırtasiye ürününün fiyatı makul gibi gözükse de vatandaşlar, en az 200 liralık masrafı üstlenmek zorunda kalacak.


Piyasanın durumunu AA muhabirine değerlendiren Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Ünal Şimşek, okulların açılış tarihinin ertelenmesinin, kendilerini mutlu etmediğini söyledi.


Bu ay cirolarda artış beklenmesi nedeniyle esnafın ödemelerin genelde 30 Eylül'e göre ayarladığını dile getiren Şimşek, "Okulların açılışının 28 Eylül'e ertelenmesi, borcu olan esnafı olumsuz etkiledi. Okullar 28 Eylül'de açıldığı zaman esnaf iki günde borcunu nasıl ödeyecek?" dedi.


Kırtasiye ürünlerinin fiyatlarına değinen Şimşek, büyük marketler ve alışveriş merkezlerindeki kırtasiye malzemelerinin, diğer yerlere göre daha pahalıya satıldığına dikkati çekti.


Kırtasiye esnafı Mustafa Bilgin de fiyatların son yıllarda önemli artışlar göstermediğini söyledi.


Tanınmış markalardaki fiyatlarda ise yarı yarıya artışlar yaşandığına dikkati çeken Bilgin, "Bu yıl kırtasiyeciler ödemelerinde sıkıntı yaşayacak. En kötü yılımız olacak diye düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.


Kırtasiye malzemelerinde ürün güvenliğine dikkat
Öte yandan kırtasiye ürünlerinin fiyatları kadar bu ürünlerin malzemelerinin, sağlık açısından risk taşıyıp taşımaması da önem arz ediyor.


Türk Standartları Enstitüsü (TSE) yetkilileri, bu konuda velileri uyarırken, güvenlik standartlarına uygun üretilmeyen ürünlerin, sağlığı bozabileceğine işaret etti.


Yetkililer, kırtasiye araç gereçlerindeki boyalar, silgi ve kalemlerdeki kimyasallar, koku veren kimyasal maddelerin çeşitli rahatsızlıklara yol açtığını hatırlatarak, satın alınacak ürünlerde TSE markasının aranması gerektiğine işaret ettiler.


Yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde bazı kırtasiye ürünlerinin fiyatları şöyle:
MalzemelerFiyat (Lira)Küçük boy yazı defteri 1,5
Küçük boy matematik defteri 1,5
Küçük boy resim defteri 2
Küt uçlu makas 5
Pritt yapıştırıcı 4
Kalemlik7Kalemtraş 1,5
Kırmızı kalem 1
Silgi2Kurşun kalem 1
Ataç 1
Fasulye-çubuk 2
Abaküs 5
Oyun hamuru 10
Sunum dosyası (60'lık) 15
Kuru boya 10
Pastel boya 12
El işi kağıdı 1,5
Suluk (Matara) 15
Beslenme çantası 12
Renkli sünger 13
Okul çantası 45
Parmak boyası 15
Pergel, cetvel 5
Fon kağıdı 3
Toplam 191

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...