Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

142 milyon kuruşumuz kayıp

142 milyon kuruşumuz kayıp

Ekonomi Haberleri

Türk Lirası'ndan 6 sıfır atıldıktan sonra, 1 kuruştan başlayıp 50 kuruşa kadar bir yelpazede basılan madeni paralarımızın birçoğu kullanılamıyor.

Marketlerden giyim mağazalarına kadar her bir alışveriş biriminde fiyatlar, 1.99, 5.99, 9.99 olarak etiketlere yansıyor. Ancak bu fiyatları sadece kredi kartı veya banka kartı ile alışveriş yapanlar ödeyebiliyor. Nakit alışveriş yapanlara ise bırakın 1 kuruşu, birçok satıcı 50 kuruşu bile vermiyor. Bazı bakkal ve marketler ise birkaç kuruş yerine minik şeker, kibrit gibi ürünler veriyor. Yaptığımız bir hesaplama ile 78 milyonluk Türkiye'de her bireyin her gün sadece 1 kuruşunu dahi almadığını varsaydığımızda, günlük 'kayıp' miktarı, 780 bin lirayı buluyor. TESK Başkanı Bendevi Palandöken ise 2015 Haziran ayı itibarıyla 1.1 milyar adet 10 kuruş, 892 milyon adet 5 kuruş, 142 milyon adet de 1 kuruşun piyasada olduğunun görüldüğünü, ancak bu paranın ortada olmadığını, özellikle 142 milyon adet 1 kuruşa hiç rastlanmadığını ifade etti.
Etikette var kasada yok
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, vatandaşların para üstü olarak kuruşu bazen utandığı, bazen önemsemediği için istemediğini hatırlattı. Palandöken, “Tasarruf, kuruş biriktirmekle başlar. Biz kuruşu beğenmeyecek kadar zengin bir ülke değiliz. Büyük marketler kuruş bulundurmalı. Geçen seneden beri 11 milyon adet 1 kuruş basıldı, yine yok. Bunun çözümü için yetkililer, 99 kuruşlu etiketleri denetlemeli, para üstü verilip verilmediği kontrol edilmeli” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...