Domates fiyatı dibe vurdu

Domates fiyatı dibe vurdu

Ekonomi Haberleri

Mersin'de Eylül ayında mevsim normalleri üstünde seyreden hava sıcaklığı ile piyasa olumsuzlukları dolayısıyla domates fiyatları dibe vurdu.

 Domatesteki fiyat düşüşünü değerlendiren Erdemli Ziraat Odası Başkanı Ahmet Öger, “Çiftçi aldığı kredi ile borca domates yetiştirdi. İç piyasa için toplanan domates 40 kuruş, ihracatlık 60-70 kuruş sevilerinde. Bu çok bir para değil. Çiftçinin borcunu ödeyebilmesi, kendisine gelebilmesi için ihracatlık domatesin en az 1 lira 50 kuruş olması lazımdı” dedi. 
Fiyat düşüşünü Eylül ayının sıcak geçmesine ve piyasa olumsuzluklarına bağlayan Öger, “Dalında kalsa zarar, toplansa zarar. İhracat yapacağımız kapılar yok. Doğuya gitmiyor, iç piyasa tüketimi yok denecek kadar. Komşu ülkelerin kapıları açık olsa domatesin kilosu 2 lira olurdu. Çiftçi hem borcunu öder, hem de evinin geçimini sağlardı. Şuan durum çok vahim” diye konuştu. 
Erdemli'nin domates üretimde öncü bir bölge olduğuna dikkat çeken Öger, “Yaklaşık 200-250 bin dönümde domates üretimi gerçekleştiriliyor. İlçemizin bazı noktalarında yazlık ve güzlük olmak üzere çift sezon üretim yapılıyor. Toplamda da yıl boyunca yaklaşık 1,5- 2 milyon tonluk bir üretim kapasitesi var. 40 kuruşluk, 60 kuruşluk fiyat üreticiye kan ağlatacak” şeklinde konuştu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...